En ränteintäkt uppstår normalt på fordringar som ett företag har såsom lånefordringar, inlåning av likvida medel till en bank etc. eller dröjsmålsränta på förfallna fordringar.

Löpande bokföring

Ränteintäkter bokförs i kontogrupperna 82-83 beroende på den tillgång som ränteintäkterna härrör från.

K3-regler

Enligt punkt 23.28 ska en ersättning i form av ränta redovisas som en intäkt när kriterierna i punkt 2.18 (balansräkningsansatsen) är uppfyllda. Dessa kriterier är att de ekonomiska fördelarna som är förknippade med posten kommer att tillfalla företaget samt att postens anskaffningsvärde kan mätas tillförlitligt. Ränta ska redovisas som en intäkt enligt effektivräntemetoden.

K2-regler

Enligt punkt 8.7 ska ränta redovisas det räkenskapsår den avser. Punkt 8.7 innebär att ränta som sträcker sig över balansdagen ska periodiseras.

K-årsbokslut

K ÅB baseras på K2-regelverket och reglerna är lika. Eftersom K ÅB har ett val mellan att följa regelverket i sin helhet eller om reglerna i kapitel 2-16 eller 18 i K ÅB innebär begränsningar för företaget vid tillämpning av de bestämmelser i ÅRL som anges i 6 kap. 4 § andra stycket BFL, får företaget tillämpa reglerna i K3, vilket innebär att reglerna i K3 avseende detta ord ska följas. Dock är det värt att notera att det finns specialregler för de olika associationsformerna om företaget väljer att följa K ÅB. Se K-årsbokslut.

Enligt punkt 7.7 ska ränta redovisas det räkenskapsår den avser. Punkt 7.7 innebär att ränta som sträcker sig över balansdagen ska periodiseras.