Ett alternativ till att köpa en maskin eller en inventarie för ett företag är att leasa/hyra, leasing/leasingavtal.

För redovisning enligt K3, K2 och K Årsbokslut, se leasing/leasingavtal.

Löpande bokföring

Den erlagda leasing-/hyresavgiften debiteras något av kontona i kontogrupp 52 (BAS 2024) beroende på vilket tillgångsslag leasingen/hyran gäller.

När en leasad maskin återlämnas till leasingföretaget erhålles ibland en kreditfaktura/återbetalning beroende på att maskinen har ett högre restvärde vid leasingperiodens utgång än då leasingavtalet upprättades. Detta har medfört att de leasingavgifter som betalats under leasingperioden varit för höga och därför sker en återbetalning/kreditfakturering vid periodens slut. Denna återbetalning/kreditfaktura krediteras övriga rörelseintäkter i kontogrupp 39 (BAS 2024).

Bokslut

För maskiner och inventarier som leasas enligt ett operationellt leasingavtal betalas normalt leasing-/hyresavgiften i förskott. I bokslutet ska den del av avgiften som avser perioden efter balansdagen redovisas som en interimsfordran. Den avgiftsdel som belöper på det kommande räkenskapsåret krediteras använt konto, t.ex. konto 5252 Leasing av datorer och debiteras konto 1720 Förutbetalda leasingavgifter - alternativt konto 1790 Övriga förutbetalda kostnader och upplupna intäkter. I det förenklade årsbokslutet periodiseras förutbetalda kostnader normalt endast om de uppgår till mer än 5 000 kr, i så fall ska man använda konto 1720 eller 1700. Återföringen av interimstransaktionerna i det nya räkenskapsårets bokföring kan ske genom att samma konton bokförs omvänt om den faktiska kostnaden bokförts på detta konto. Den faktiska kostnaden kan också bokföras direkt mot interimskontot. Om det är en återkommande periodisering kan det i stället vara lämpligt att låta posten ligga kvar under året och i bokslutsarbetet justera med årets förändring.

Se även uppslagsordet Leasing i Rätt Skatt.