Redovisa Rätt 2021 – Eva Törning
Löner och ersättningar
Löner och ersättningar är en vanlig benämning på löner och andra lönerelaterade utgifter som har redovisats som kostnad under räkenskapsåret och årets förändring av semesterlöneskuld och andra lönerelaterade reserveringar. Vid bokföring av löner bokförs bruttolönen (dvs. lön före avdrag för skatt) i kontogrupp 70 eller 71. Lagstadgade arbetsgivaravgifter och arbetsgivarens kostnader för AMF-försäkringar och grupplivförsäkringar bokförs i kontogrupp 75. Vid inhyrd personal, inhyrd personal.
Löner och ersättningar ingår i posten Personalkostnader i den kostnadsslagsindelade resultaträkningen. I den funktionsindelade resultaträkningen fördelas löner och ersättningar per funktion.
Löpande bokföring
Bruttolönebeloppet debiteras lämpligt lönekonto i kontogrupp 70 och 72 i BAS 2021.
Avdragen skatt krediteras konto 2710 Personalskatt. Det likvidkonto från vilket utbetalningen av nettolönen (dvs. lön efter avdrag för skatt) till mottagaren sker krediteras, t.ex. konto 1940 Bank.
Bokslut
Eftersom löner och ersättningar normalt betalas ut i efterskott, ska i bokslutet per balansdagen inarbetad men ännu ej utbetald lön betraktas som upplupen kostnad och redovisas som en interimsskuld. Tidigare använt konto debiteras, t.ex. konto 7010 Löner. Konto 2910 Upplupna löner krediteras, alternativt konto 2990 Övriga upplupna kostnader och förutbetalda intäkter. Återföringen av interimstransaktionerna i det nya räkenskapsårets bokföring kan ske genom att samma konton bokförs omvänt. I det förenklade årsbokslutet periodiseras normalt inte upplupna kostnader.
Per balansdagen inarbetad men ännu ej uttagen eller utbetald semesterlön/semesterersättning ska i bokslutet också beräknas och redovisas som en interimsskuld.
Ett mindre företaget behöver enbart lämna upplysning om antalet anställda i årsredovisningen, se 5 kap. 20 § ÅRL). För större företag, se Noter enligt ÅRL större företag.
K3-regler
Löner och ersättningar är exempel på det som i K3 benämns kortfristiga ersättningar. Enligt punkt 28.3 är kortfristiga ersättningar sådana ersättningar till anställda som förfaller till betalning inom tolv månader efter balansdagen det år som den anställde tjänat in ersättningen, med undantag av ersättningar efter avslutad anställning och ersättningar vid uppsägning.
Kortfristiga ersättningar för betald frånvaro som kan sparas ska enligt punkt 28.4 redovisas som kostnad och kortfristig skuld när de anställda utfört de tjänster som ger rätt till framtida betald frånvaro. Kortfristiga ersättningar för betald frånvaro som inte kan sparas ska redovisas som kostnad när frånvaron inträffar.
Den förväntade kostnaden för vinstdelning och bonus ska enligt punkt 28.5 redovisas endast om
företaget har en legal förpliktelse eller informell förpliktelse på grund av tidigare händelser, och
förpliktelsens storlek kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.
Upplysningar
Mindre företag behöver inte lämna några upplysningar alls om löner och ersättningar förutom medelantalet anställda, se 5 kap. 20 § ÅRL. Större företag ska bland annat upplysa om löner och ersättningar fördelat mellan styrelse och VD samt övriga anställda, se 5 kap. 37-44 §§ ÅRL.
K2-regler
Enligt punkt 7.11 ska utgifter för personal kostnadsföras på följande sätt:
Utgift för | Kostnaden redovisas |
lön | när arbetsprestationen utförs |
lagstadgade och avtalade arbetsgivaravgifter samt särskild löneskatt på förvärvsinkomster | när lönekostnaden, som arbetsgivaravgifterna och den särskilda löneskatten baseras på, redovisas |
bonus, provision eller gratifikation | det räkenskapsår bonusen, provisionen eller gratifikationen avser |
premier på individuell pensionsförsäkring som skattemässigt är så kallad p-försäkring | när pensionspremien betalas |
preliminära premier på pension försäkring som skattemässigt är så kallad p-försäkring där avräkning baseras på utbetald lön | när lönekostnaden redovisas |
särskild löneskatt på pensionskostnader | när pensionskostnaden redovisas |
K-årsbokslut
K ÅB baseras på K2-regelverket och reglerna är lika. Eftersom K ÅB har ett val mellan att följa regelverket i sin helhet eller om reglerna i kapitel 2-16 eller 18 i K ÅB innebär begränsningar för företaget vid tillämpning av de bestämmelser i ÅRL som anges i 6 kap. 4 § andra stycket BFL, får företaget tillämpa reglerna i K3, vilket innebär att reglerna i K3 avseende detta ord ska följas. Dock är det värt att notera att det finns specialregler för de olika associationsformerna om företaget väljer att följa K ÅB. Se K-årsbokslut.
Bestämmelserna i punkt 6.10 är identiska med K2 punkt 7.11 ovan.