En redovisningsperiod omfattar enligt BFNAR 2013:2 punkt 1.8 en kalendermånad eller en liknande tidsperiod. Med liknande tidsperiod avses exempelvis att en redovisningsperiod alltid omfattar fyra veckor eller alltid avslutas den 25:e i varje kalendermånad.

Oavsett hur bokföringsplikten fullgörs tidsmässigt, dvs. om företaget tillämpar lättnadsreglerna om senareläggning av bokföringen, ska bokföringsskyldigheten fullgöras för varje redovisningsperiod för sig.

I BFNAR 2013:2 punkt 2.3 anges att en av de uppgifter som ska kunna utläsas ur den löpande bokföringen är redovisningsperioden. I kommentaren till bestämmelsen anger BFN följande: ”För att det ska vara möjligt att överblicka verksamhetens förlopp är det av stor vikt att affärshändelserna så långt som möjligt hänförs till rätt redovisningsperiod. Är redovisningsperioden en kalendermånad innebär det att affärshändelser som inträffat under t.ex. februari månad ska ingå i presentationen av februari månads löpande bokföring, även om registreringen av bokföringsposterna görs i mars. Om arbetet med redovisningsperioden därefter är avslutat, får senare bokförda affärshändelser och rättelser inte ingå i periodens presentation.”

BFN beskriver även i kommentaren att arbetet med en redovisningsperiod är avslutat när periodens affärshändelser är bokförda samt eventuella avstämningar och rättelser med anledning av avstämningarna är gjorda. När arbetet med en redovisningsperiod avslutas beror på vilken bestämmelse om tidpunkten för bokföring i kapitel 3 som företaget tillämpar. Tillämpar företaget huvudregeln i BFL, dvs. bokföringen görs så snart det kan ske, avslutas arbetet med redovisningsperioden normalt några dagar in i efterföljande redovisningsperiod. Senareläggs bokföringen med stöd av bestämmelserna i BFNAR 2013:2 punkterna 3.7-9 är arbetet med de redovisningsperioder som ingår i kvartalet respektive räkenskapsåret avslutat när kvartalets respektive räkenskapsårets affärshändelser och rättelser är bokförda.

Enligt BFN bör affärshändelserna bör i möjligaste mån hänföras till det datum de inträffat. Det ger den bästa överblicken och underlättar också kontrollen av fullständigheten i bokföringsposterna. I företag som bedriver verksamhet i mindre omfattning kan dock tillräcklig information ofta erhållas även om alla affärshändelser hänförs till en och samma dag i den aktuella redovisningsperioden.

Eftersom en redovisningsperiod omfattar en kalendermånad eller en liknande tidsperiod, kan företag som senarelägger bokföringen med stöd av BFNAR 2013:2 punkterna 3.7-9 inte hänföra alla affärshändelser till en och samma dag i kvartalet respektive under räkenskapsåret. BFN tydliggör här att även om bokföringen senareläggs ska det ur den löpande bokföringen gå att utläsa till vilken redovisningsperiod affärshändelserna är hänförliga.