För att öka kassaflödet och undvika kundförluster och lageravskrivningar kan det vara läge att se över rörelsekapitalet.

Har våren och sommaren varit tuffa ekonomiskt på grund av corona? Det kommer att komma en vardag igen. Nu kan det vara dags att fundera på företagets rörelsekapital. Resultat har tagit hjälp av Peter Stenbring, konsult med lång erfarenhet av optimering av rörelsekapital och lärare på FAR.

Den klassiska definitionen av rörelsekapital är:

Rörelsekapital = Kortfristiga tillgångar – kortfristiga skulder.

Men Peter Stenbring menar att den kan utvecklas. Allt börjar med en enkel fråga:

– Vad är rätt rörelsekapitalmått för oss, på vårt företag? Det är något som de flesta behöver fundera kring. Man kan välja att utöver nettorörelsekapitalet ha ett mer operativt mått, med poster som är operativt drivna. Det vill säga poster som drivs av effektivare processer och kan ha stor påverkan på balansräkningen. Då blir det finansiella måttet mer operativt relevant och speglar det vi vill och kan förbättra.

Exempel på balansposter som påverkas av verksamhetens effektivitet och i så fall bör beaktas i rörelsekapitalet är lager, kundfordringar och leverantörsskulder.

– Lageroptimering är ofta det mest tekniskt komplexa. Utöver den direkta lagerstyrningen, som i sig har många parametrar, kan man även behöva se över till exempel produktsortiment, produktionsplanering och avtal med leverantörer. Men det kan finnas en del lågt hängande frukt också.

Då det kommer till kundfordringar, som kan innebära stora summor för företaget, börjar de flesta i fel ända menar Peter Stenbring. Långt förfallna fodringar är det som syns tydligast och påminnelserutiner blir ofta fokus. Trots att felet och de största förbättringsmöjligheterna egentligen kan ligga någon annanstans.

– Rotorsaken till problemet ligger ofta inte där, utan tidigare i processen. Då behöver man istället titta på vilka villkor man har för sina kunder eller hur faktureringen ser ut. Ett annat problem kan också vara att vi helt enkelt inte levererat på rätt sätt och kunden därför är ovillig att betala. Ofta hittar man bristerna vid överlämning mellan funktioner, säger Peter Stenbring.

För att kunna förstå och adressera de underliggande problemen behövs ett processperspektiv. Enligt Peter Stenbring är det inte ovanligt att det på en avdelning finns många som jobbar med att hantera återkommande problem och fel – där det grundläggande problemet egentligen ligger någon annanstans.

– Rörelsekapital är just som namnet säger en korsning av rörelse och kapital. Kapitalet står för det finansiella siffrorna och rörelse för processerna och det operativa. Om man gör ett helomfattande rörelsekapitalinitiativ berör det de flesta kärnprocesserna i verksamheten.

Text: Anna Widd