Nu gällande visselblåsarlag kommer med största sannolikhet 17 december i år att ersättas av en ny visselblåsarlag till följd av implementeringen av EU:s nya visselblåsardirektiv.

Visselblåsare är i korthet en arbetstagare som slår larm högre upp i organisationen eller till massmedia om allvarliga missförhållanden på den egna arbetsplatsen. Syftet med visselblåsarlagen är att arbetstagare som larmar om sådana allvarliga missförhållanden ska skyddas mot repressalier från arbetsgivare. Repressalier i detta sammanhang kan exempelvis vara avskedande, uppsägning, omplacering, utebliven löneökning, mobbning och mycket annat.

Den nya visselblåsarlagen kommer, så som lagrådsmissen lyder, beröra alla typer av verksamheter och företag och kommer att träffa såväl privat som offentlig verksamhet.

I likhet med den nu gällande visselblåsarlagen kommer inte den nya lagen att reglera visselblåsarens rättigheter utan enbart visselblåsarens skydd. Visselblåsarens rättigheter återfinns i annan lagstiftning men kan sammanfattas som arbetstagarens yttrandefrihet över arbetsgivarens verksamhet. Arbetstagarens yttrandefrihet över arbetsgivarens verksamhet skiljer sig väsentligt åt beroende på om arbetstagaren är offentligt eller privatanställd.

Det som kommer att bli en märkbar skillnad för arbetsgivare vid implementeringen av den nya visselblåsarlagen är att alla arbetsgivare med 50 anställda eller flera måste ha interna rapporteringskanaler för arbetstagares möjlighet att rapportera missförhållanden som är av allmänt intresse och som följaktligen omfattas av visselblåsarlagen.

Denna krönika är skriven av advokat Anneli Lönnborg verksam vid Advokatfirman Fylgia.