En mängd av de överklaganden som förvaltningsrätten får handlar om korttidsstöd i relation till beslutad och/eller verkställd utdelning. Förvaltningsrätten har i vissa av överklagandena gett företagen rätt. Tillväxtverket har dock överklagat många av dessa domar och det återstår därmed att se vad överrätt anser om relationen mellan korttidsstöd och utdelning.

Frågan som domstolen nu har att pröva rörande Tillväxtverkets beslut om återbetalning av tidigare erhållet korttidsstöd är huruvida ett företags beslut om utdelning (oaktat om verkställighet av beslutet skett eller inte) per se diskvalificerar företaget för korttidsstöd.

Av förarbetena till lagen om stöd vid korttidsarbete uppges att vinstutdelningar med mera kan påverka bedömningen av om en arbetsgivare har sådana ekonomiska svårigheter som förutsätts för godkännande för stöd. Det framgår, enligt mig, inte i förarbetena att en vinstutdelning eller annan liknande utbetalning ovillkorligen medför att en ansökan om korttidsstöd inte ska godkännas. En utdelning eller liknande utbetalning kan, enligt mig, inte ensam vara en omständighet som innebär att en arbetsgivare inte har sådana tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter som krävs för att korttidsstöd beviljas. Utdelningsbeloppet måste ställas i relation till storleken på behov av stöd och även när beslutet om utdelning tas, om utdelningen verkställs under tid som företaget uppbär korttidsstöd eller dessförinnan, vad företaget gjort i övrigt för att inte drabbas av ekonomiska svårigheter till följd av pandemin med mera. Det ska således bli spännande att se vad domstolarna kommer fram till vad gäller relationen mellan korttidsstöd och utdelning.

Denna krönika är skriven av advokat Anneli Lönnborg verksam vid Advokatfirman Fylgia.