Resultat nr 6 2021

Experten svarar

Henrik Ahnkron, VD på WeAudit, om vad du bör tänka på i ditt hållbarhetsarbete.

Jag har fått frågan om hur jag som underleverantör jobbar med mitt hållbarhetsarbete – men jag har inte kommit igång. Var ska jag starta?

– Det är svårt att börja med ett tomt blad och utan experthjälp. Det finns bra konsulter, men även andra aktörer som ALMI har ett program för att hjälpa företag komma igång med sitt hållbarhetsarbete.

En av våra branschkollegor säger att de ska göra en hållbarhetsredovisning fast de inte behöver enligt lag. Bör jag tänka likadant?

– Självklart, alla behöver börja jobba med dessa frågor och inte bara prata strategi och standards. Ju tidigare, desto bättre! Det kommer gynna er verksamhet, tidigare än ni tror.

Om jag ska göra en hållbarhetsredovisning – vad är viktigast att tänka på?

– Gå inte vilse i format, standarder och begrepp. Håll huvudet kallt och utgå från er verksamhet: Vilka är era viktigaste områden, vad har ni för påverkan inom de områdena och vad kan ni göra för att förbättra? Får ni en bra struktur på det så är redovisningen en ganska enkel sak.

På vilket sätt kan min revisor/rådgivare hjälpa mig?

– Er revisor har förhoppningsvis själv skaffat engagemang och kunskap i ämnet för att kunna ge er råd om hur ni kommer igång. En nischad redovisningsbyrå kan hjälpa ert företag med klimatberäkningar och liknande och er revisor kan sedan granska hållbarhetsredovisningen när ni vill publicera den.

Varför är det viktigt att kommunicera företagets hållbarhetsarbete till kunderna? Jag är inte säker på att de bryr sig.

– Hållbarhetsfrågan blir viktigare och viktigare. Vi kan inte förutse framtiden för detta genom att titta bakåt. Alla kommer beröras av detta i en snar framtid och alla måste kavla upp ärmarna. Glöm inte heller bort era framtida anställda som kommer tycka att detta är en självklarhet.

Charlotta Marténg