Förhandsbesked: De redovisade uppdragen som styrelsesuppleant i fyra aktiebolag är förenliga med 25 § revisorslagen.

1 Inledning

Auktoriserade revisorn A-son har ansökt om förhandsbesked enligt 25 § revisorslagen (2001:883) i frågan om hon kan vara styrelsesuppleant i fyra aktiebolag.

2 A-sons uppgifter i ansökan

A-son har uppgett följande.

Hon har fått en förfrågan om att väljas till styrelsesuppleant i fyra aktiebolag, varav ett modebolag och tre dotterbolag till moderbolaget. Hennes relation till ägaren är att hon sköter bolagens bokföring och att moderbolaget äger aktier i hennes revisionsbolag.

Moderbolagets verksamhet består av förvaltning av aktier i dotterbolag och värdepapper. Verksamheten i ett av dotterbolagen består av konsultverksamhet inom affärsutveckling. Det andra dotterbolagets verksamhet består av mjukvaruutveckling och försäljning av SaaS-produkter. Ett tredje dotterbolag ska startas och verksamheten ska bestå av utveckling och försäljning av produkter och tjänster inom IT.

Hon har inga revisionsklienter som är verksamma inom samma brancher som moderbolaget eller dotterbolagen. Moderbolaget och dotterbolagen har inte heller något ägande i bolag som är verksamma inom samma branscher som hennes revisionsklienter.

3 Revisorsinspektionens bedömning

Enligt 25 § revisorslagen får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband med revisionsverksamhet, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet eller utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Revisorsinspektionen ska på ansökan av en revisor meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med denna bestämmelse.

I lagens förarbeten anges att sidoverksamhet i form av omfattande affärsverksamhet kan innebära en sådan risk för revisorns opartiskhet och självständighet att revisorn inte bör inneha uppdraget. Av förarbetena kan även utläsas att revisorns intressenter överhuvudtaget inte ska behöva räkna med att en revisor innehar sidouppdrag som kan gå ut över eller komma i konflikt med revisionsuppdraget.1 Revisorsinspektionen har tidigare uttalat att frågan om en revisor kan utöva sidoverksamhet i form av styrelseuppdrag i ett bolag måste prövas mot dels det affärsintresse som revisorn får i det enskilda bolaget, dels omfattningen och arten av bolagets verksamhet.2

A-son får genom uppdraget som styrelsesuppleant inte något betydande affärsmässigt intresse i bolagen. Vidare bedriver inte bolagen verksamhet inom samma branscher som A-sons revisionsklienter. Vid en samlad bedömning finner Revisorsinspektionen därför att uppdragen inte är av sådan art eller omfattning att det kommer i strid med bestämmelserna i 25 § revisorslagen. A-son kan alltså, under de i ärendet beskrivna förutsättningarna, åta sig uppdragen som styrelsesuppleant i bolagen.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras – t.ex. om de aktuella bolagen investerar i verksamheter inom samma branscher som A-sons revisionsklienter – och vid författningsändringar som påverkar de frågor som beskedet avser.

Se prop. 2000/01:146 s. 55.

Se Revisorsinspektionens beslut den 12 maj 2017, dnr 2017-426.