Kära läsare!

I skrivande stund är semestrarna över för de flesta av oss och vardagslunken har tagit vid, även om den i många fall är på distans. Nu är det endast några få dagar kvar innan vi går in i den första höstmånaden. Skattenytt är laddad för en ny skattehöst och detta nummer är en försmak av detta.

Numret inleds med en artikel av Ylva Rosenkvist Sjögren som handlar om fastighet och entreprenad, med fokus på fastställande av beskattningsunderlag, justering, prissättningsmodeller och bevisbörda. Perspektivet är mervärdesskatterättsligt. Artikeln utgår från ett antal kammarrättsavgöranden.

Mattias Fri och Ulrika Grefberg fullföljer det mervärdesskatterättsliga temat med sin rapport Aktuellt om mervärdesskatt. Nya avgöranden från HFD och EU-domstolen redovisas i artikeln.

Katarina Bartels, Patrick Krassén, Urban Rydin och Ulla Werkell har skrivit en artikel med den, för Skattenytt, lite udda titeln Särskilt yttrande. Författarna har medverkat som experter i utredningen Enklare skatteregler för enskilda näringsidkare (SOU 2020:50). Artikeln skall ses som ett särskilt yttrande till utredningen.

Niclas Virin står för vad som kanske är en av de längsta rubrikerna i Skattenytts historia. I artikeln dryftas några funderingar med anledning av Finansdepartementets promemoria om omvänd skattskyldighet vid omsättning av vissa varor och tjänster.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson