Kära läsare!

Hösten har nu på allvar satt sin prägel på landskapet och gulnade löv singlar ner till marken. Vi har än så länge haft ganska ljumma temperaturer, men det är av och till blåsigt. När det också mörknar tidigare på kvällarna erbjuder Skattenytt spännande läsning, som alternativ till TV eller surfplattan.

Först ut i detta nummer är Linus Jacobsson med en i dessa tider mycket aktuell frågeställning: När är ersättning från annan än arbetsgivaren skattepliktig? Artikeln behandlar den uppmärksammade frågan om beskattning av gåvor till vårdpersonal under Covid-19 pandemin.

Jesper Johansson skriver om förbjudna lån och skatteavtal i ett pågående mål. Frågan är om förbjudna lån ska anses utgöra inkomst enligt skatteavtal eller inte. Artikelförfattaren argumenterar för att målet bör tas upp av HFD.

Ett mer teoretiskt inlägg kommer från Jan Kellgren och Gustav Lindkvist, som studerar ”konsekvenserna från tillämpningssynpunkt” som tolkningsargument. I artikeln görs några reflektioner ur ett skatteprocessuellt perspektiv.

Börje Leidhammar skriver om beviskravet för oriktig uppgift i skatteförfarandet. Enligt författaren föreligger ett behov av vägledning från högsta instans för detta beviskrav.

Till sist kommer en rättsfallskommentar. Henrik Kjellgren skriver om Högsta förvaltningsdomstolens dom den 15 april 2020, där HFD fastställer ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden om de nya ränteavdragsreglerna.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson