Kära läsare!

I skrivande stund räknas dagarna ner inför den stundande semestern. För många av oss blir det en annorlunda semester än tidigare. Själv har jag hela våren arbetat från vårt fritidshus, så övergången från arbete till semester blir på så sätt mindre påtaglig än vad den kanske hade varit under andra omständigheter. Många av våra läsare kan ha påverkats betydligt mer negativt under denna vår. Jag vill önska alla Skattenytts läsare en fin semester, så bra den kan bli i dessa tider.

Detta nummer är ett av årets två dubbelnummer, som innehåller extra mycket läsning! Numret inleds med en artikel av Robert Påhlsson, som skriver om uttagsbeskattning av tjänster. Artikeln behandlar frågan ur ett principiellt perspektiv.

Ulf Tivéus behandlar i sin artikel ett avgörande från HFD rörande andelar i oäkta bostadsrättsföreningar. Frågan som aktualiserades i målet var om andelarna utgjorde näringsbetingade andelar eller lagertillgångar.

Frågan om skattesystemet även framdeles skall baseras på en subjektsyn eller om reciprocitet skall få en ökad betydelse diskuteras av Jan Kellgren. Han ställer frågan om en ökad användning av s.k. länkningsregler också kan leda till ökad neutralitet i skattesystemet.

Mats Höglund och Hanno Kirsch behandlar preskription av skatteskulder ur svenskt och tyskt perspektiv. En jämförelse görs mellan regelverken i de båda länderna.

Vi har i detta nummer ett antal artiklar som beskriver aktuella frågor eller innehåller debattinlägg i angelägna frågor. Martin Carlsson diskuterar Finansdepartementets förslag till omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt på mobiltelefoner, bärbara datorer m.m. Förslaget är tillkommit för att motverka momsbedrägerier och karusellhandel.

Jonas Ramber och Johanna Ax skriver om Skatteverkets tolkning av förenklingsregeln till den generella ränteavdragsbegränsningsregeln. Skatteverket har publicerat ett ställningstagande, som kommenteras i artikeln.

Delbetänkandet Fler ruttjänster och höjt tak för rutavdraget, SOU 2020:5, beskrivs av Catarina Fäger, som är utredningssekreterare i Rut-utredningen.

Den italienska forskaren Carlo Soncini skriver om miljöskatter i sin artikel Introduction to eco-taxation and ecological justice. Fokus är på Europaparlamentets ”green deal”.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson