I HFD 2020 ref. 2 har HFD prövat frågan om hur en kunds betalning för hushållsarbete ska fördelas mellan skattereduktionsgrundande arbetskostnad och övriga kostnader när arbetskostnaden har uppskattats till ett skäligt belopp. Domen avser rotarbete som utfördes och betalades 2015 när skattereduktionen uppgick till 50 procent av arbetskostnaden. Från och med 2016 uppgår skattereduktionen för rotarbete till 30 procent av arbetskostnaden.

Utföraren målade under 2015 fasaden åt en kund och fakturerade för arbetskostnaden med 80 000 kr. Kunden betalade 40 000 kr av den fakturerade arbetskostnaden och utföraren av arbetet begärde utbetalning från Skatteverket som betalade ut 40 000 kr. Efter genomförd kontroll beslutade Skatteverket att utföraren skulle betala tillbaka hela beloppet jämte ränta eftersom det inte kunde uteslutas att den fakturerade arbetskostnaden innehåll kostnader för material.

Utföraren överklagade Skatteverkets beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm som avslog utförarens överklagande. Utföraren överklagade till Kammarrätten i Stockholm. I Kammarrätten anförde Skatteverket att arbetskostnaden kunde beräknas till skäliga 32 000 kr men att köparens betalning om 40 000 kr i första hand skulle avse de inte skattereduktionsgrundande kostnaderna om 48 000 kr varför köparen fick anses ha betalat 0 kr för det skattereduktionsgrundande arbetet. Kammarrätten anförde att det var ostridigt att skattereduktionsgrundande arbete hade utförts men att den verkliga arbetskostnaden inte gick att fastställa på ett tillförlitligt sätt utifrån det underlag som hade presenterats. Kammarrätten ansåg att den betalning som gjorts skulle avse hälften av arbetskostnaden om 32 000 kr varför utföraren skulle betala tillbaka 24 000 kr till Skatteverket. Skatteverket överklagade Kammarrättens dom och yrkade att utföraren skulle återbetala hela beloppet om 40 000 kr.

HFD meddelande prövningstillstånd med följande motivering:

”Den fråga som lett till att Högsta förvaltningsdomstolen meddelat prövningstillstånd är hur en köpares betalning för utfört hushållsarbete ska fördelas mellan kostnader som kan ligga till grund för skattereduktion och övriga kostnader när arbetskostnaden uppskattas till ett skäligt belopp.”

HFD börjar med att klargöra att det är ostridigt att utföraren har utfört skattereduktionsgrundande arbete på kundens hus och att utföraren inte invänt mot den av Skatteverket uppskattade arbetskostnaden om 32 000 kr varför den uppskattade arbetskostnaden kan läggas till grund för bedömningen. Kundens maximala skattereduktion kan uppgå till högst 16 000 kr. Därefter redogör HFD för hur beräkning av betalning ska ske när Skatteverket gjort en skälighetsuppskattning av arbetskostnaden. Köparen har betalat 40 000 kr till utföraren. Detta belopp får anses avse hälften av den sammanlagda kostnaden för arbete och material. Den resterande delen som Skatteverket betalade ut till utföraren får anses täcka återstoden av kostnaden för arbete och material. Utföraren har således fått sammanlagt 80 000 kr varav 32 000 kr, dvs. 40 procent, avser arbetskostnad. Det innebär att kunden ska anses ha betalat 16 000 kr för arbete vilket motsvarar en skattereduktion på 16 000 kr och att återkravet uppgår till 24 000 kr jämte ränta. HFD avslog Skatteverkets överklagande.

Genom domen är det klarlagt att i de fall Skatteverket har gjort en skälighetsbedömning av arbetskostnaden ska kundens ursprungliga betalning avseende arbete proportioneras i förhållande till hur stor del den skäliga arbetskostnaden är i förhållande till tidigare på fakturan debiterade arbetskostnaden.