EU-domstolen, C-677/19, Begäran om förhandsbesked från Förstainstansdomstolen i Valcea, Rumänien

  • Unionsrättsliga principer om lojalt samarbete, likvärdighet och effektivitet

Frågan

Den hänskjutande domstolen har ställt fråga för att få klarhet huruvida å ena sidan effektivitetsprincipen, jämförd med principen om lojalt samarbete, ska tolkas enligt följande. Utgör den hinder för att det i nationell lagstiftning fastställs en frist på ungefär ett år, vid äventyr av preklusion, för att ansöka om återbetalning av skatter som fastställts vara oförenliga med unionsrätten och som börjar löpa från och med ikraftträdandet av den rättsakt som har till syfte att avhjälpa åsidosättandet av unionsrätten? Fråga har också ställts om likvärdighetsprincipen, jämförd med principen om lojalt samarbete, ska tolkas på följande sätt. Utgör den hinder för att det i nationell lagstiftning fastställs en frist på ungefär ett år, vid äventyr av preklusion, för att ansöka om återbetalning av skatter som fastställts vara oförenliga med unionsrätten för det fall medlemsstaten inte har föreskrivit en sådan frist för liknande ansökningar om återbetalning till följd av ett åsidosättande av nationell rätt?

Svaret

Effektivitetsprincipen, jämförd med principen om lojalt samarbete, ska tolkas så, att den inte utgör hinder för att det i nationell lagstiftning fastställs en frist på ungefär ett år, vid äventyr av preklusion under i frågan angivna förutsättningar.

Likvärdighetsprincipen, jämförd med principen om lojalt samarbete, ska tolkas så, att den utgör hinder för att det i nationell lagstiftning fastställs en frist på ungefär ett år, vid äventyr av preklusion, under i frågan angivna förutättningar.