Kära läsare,

Hoppas att du har haft en underbar sommar och att du nu är åter på kontoret (!?) med ny kraft och energi. Min förhoppning är att du i detta nummer av SkatteNytt kan hitta ett flertal bidrag som intresserar dig. Helt ärligt har jag själv haft stor behållning av att läsa samtliga insända bidrag. Innan jag ger mig i kast med att kort presentera detta nummer vill jag uppmärksamma dig på två artiklar från SkatteNytt – Akademisk årsskrift 2021, vilka finns publicerade på skattenytt.se.

Den första artikeln är författad av Calle Lidström, The Sharing Economy – from a VAT perspective. The relationship between the concept of “taxable person” and Airbnb hosts & Uber drivers. Den andra artikeln är ett resultat av gemensamma insatser av Hanno Kirsch, Johan Lorentzon och Stefan Olsson, Expected effects of the Covid-19 pandemic on the IFRS financial statements for the financial year 2020. Läs gärna dessa bidrag på hemsidan redan nu!

I detta nummer inleder Fensby med en insiktsfull artikel utifrån tre olika perspektiv applicerade på Apples skatteplanering. Härefter följer tre rättsfallsanalyser som förtjänar uppmärksamhet. Tivéus inleder med en analys av särskilda skäl och utomståenderegeln, HFD 2021 ref. 40 (det s.k. Valedo-målet). Därefter analyserar Berndt och Lilja HFDs dom i Hoistmålet (HFD 2021 ref. 33). Båda dessa mål kommer sannolikt att diskuteras ytterligare i olika sammanhang under hösten och vi är synnerligen glada att kunna bereda er läsare analyserna redan på detta tidiga stadium. Det tredje målet, även det behandlat av Tivéus, är ett överklagat förhandsbesked där frågan rör vad som krävs för att en andel i en utländsk juridisk person ska anses vara näringsbetingad.

Två av SkatteNytts spjutspetsreportrar har varit i farten (Melbi och Persson Österman) och intervjuat Sveriges före detta domare i EUdomstolen, Carl Gustav Fernlund. Artikeln bjuder på några nyheter även för en inbiten EU-skatterättare (som undertecknad) och är väl värd att läsa. Efter denna intervju sammanfattar Baldvinsson EU Kommissionens föreslagna skattepolicy för företagsbeskattningen i EU. Detta fullspäckade nummer avslutas med Berglunds anmälan av Patrik Emblads avhandling, Det civilrättsliga i svensk inkomstskatterätt. Såväl avhandlingen som anmälan är mycket läsvärda. Med dessa ord önskar jag dig välkommen tillbaka till arbetet och en höst fylld av skattenyheter!

Dessvärre, måste jag avsluta detta förord i moll genom att meddela att även årets författarträff (kräftskiva) tyvärr är inställd på grund av pågående pandemi. Men, den som väntar på något gott...

Vänligen,

Katia