HFD 2021 ref. 9 gäller ett förhandsbesked om hur arvoden för styrelseuppdrag i aktiebolag, ett ömsesidigt försäkringsbolag och en ideell förening ska beskattas. Frågan som ställdes var om arvodena kunde tas upp som inkomst av enskild näringsverksamhet.

Vad gäller arvoden för styrelseuppdrag i aktiebolag finns det en klar praxis, senast genom pleniavgörandet HFD 2019 not. 31, som innebär att sådana arvoden i regel beskattas hos styrelseledamoten och som inkomst av tjänst. I den delen avvisade HFD ansökningen om förhandsbesked. HFD angav att styrelseuppdrag i ömsesidiga försäkringsbolag måste innehas av en fysisk person enligt 12 kap. 24 § försäkringsrörelselagen (2010:2043) och 7 kap. 9 § lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar. När det gäller ideella föreningar är frågan inte lagreglerad men samma krav följer av allmänna associationsrättsliga principer; jfr prop. 2005/06:150 s. 144. HFD ansåg därför att även dessa styrelseuppdrag är av personlig karaktär och att arvodena ska, liksom arvoden för styrelseuppdrag i aktiebolag, tas upp som inkomst av tjänst.

Mot bakgrund av tidigare praxis är domen tämligen självklar. Det enda man kan förvåna sig över är att rättsfallet refererades medan pleniavgörandet fick nöja sig med en plats i notisavdelningen.