Datum: 2024-03-21

Områden: Mervärdesskatt (Ingående skatt)

Dnr: 8-2831346

Högsta förvaltningsdomstolens dom 2024-03-12, mål nr 3204-23

Sammanfattning

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har konstaterat att ett moderbolag har rätt till avdrag för ingående skatt på kostnader som uppkommit vid förvärv av ett dotterbolag trots att moderbolaget endast deltar i förvaltningen av det förvärvade bolagets dotterbolag och inte i förvaltningen av det förvärvade bolaget.

Skatteverket har i ställningstagande 2017-12-19, dnr 202 377677-17/111, ”Holdingbolag - avdragsrätt för mervärdesskatt” anfört att avdragsrätt för ingående skatt saknas om ett moderbolag inte deltar i förvaltningen av det dotterbolag som förvärvats och att det inte räcker att delta i förvaltningen av ett dotterdotterbolag. Detta överensstämmer inte med vad som framgår av HFD:s dom. Ställningstagandet är därför överspelat i denna del.

Referat

Ett moderbolag har haft kostnader i samband med köp av andelar i ett dotterbolag och yrkat avdrag för ingående skatt på dessa kostnader. Moderbolagets avsikt med förvärvet har varit att tillhandahålla tjänster mot ersättning till dotterdotterbolaget, d.v.s. tjänster till det förvärvade bolagets dotterbolag.

HFD konstaterar inledningsvis att det av EU-domstolens rättspraxis framgår att kostnader i samband med ett förvärv av ett dotterbolag kan anses ha ett direkt och omedelbart samband med den beskattningsbara personens samlade ekonomiska verksamhet vilket innebär att den mervärdesskatt som betalats på kostnaderna kan dras av. Det gäller om bolaget deltar i förvaltningen av dotterbolaget på så sätt att denna förvaltning utgör en ekonomisk verksamhet som är mervärdesskattepliktig.

I de situationer som har behandlats i EU-domstolens praxis har moderbolaget tillhandahållit eller haft för avsikt att tillhandahålla tjänster till det dotterbolag i vilka andelar har förvärvats. Enligt HFD kan man dock inte dra slutsatsen att avdragsrätt för ingående skatt på kostnader vid förvärv av dotterbolag inte kan komma i fråga i andra situationer, t.ex. i en situation där moderbolaget inte tillhandahåller tjänster till det förvärvade bolaget utan till ett dotterbolag till detta. EU-domstolens uttalanden ger snarare stöd för att avdragsrätt kan finnas även i andra situationer.

Enligt EU-domstolen ska frågan om det finns ett samband mellan transaktionerna bedömas mot bakgrund av transaktionernas objektiva innehåll. Närmare bestämt ska alla omständigheter kring de berörda transaktionerna beaktas och därvid ska hänsyn endast tas till de transaktioner som har ett objektivt samband med den beskattningsbara personens skattepliktiga verksamhet. I detta avseende ska den faktiska användningen av de varor och tjänster som den beskattningsbara personen har förvärvat och syftet med den aktuella transaktionen beaktas. Syftet måste nämligen anses utgöra ett kriterium för bestämningen av det objektiva innehållet.

Enligt HFD kan kostnader i samband med förvärv av andelar i ett dotterbolag helt eller delvis anses utgöra allmänna omkostnader i en ekonomisk verksamhet som enbart består av deltagande i förvaltningen av det förvärvade bolagets dotterbolag. Avgörande är om det finns ett objektivt samband mellan transaktionerna.

Eftersom moderbolagets avsikt med förvärvet av dotterbolaget har varit att tillhandahålla tjänster mot ersättning till dotterdotterbolaget finns det enligt HFD ett objektivt samband mellan förvärvet av dotterbolaget och de tjänster som moderbolaget tillhandahåller dotterdotterbolaget.

Det var även ostridigt i målet att moderbolagets kostnader i princip uteslutande varit hänförliga till dotterdotterbolaget eftersom dotterbolaget är ett renodlat holdingbolag som inte bedriver någon egen verksamhet.

Eftersom kostnaderna i samband med förvärvet av dotterbolaget har ett direkt och omedelbart samband med moderbolagets samlade ekonomiska verksamhet och på så sätt utgör kostnadskomponenter i priset för de tjänster som moderbolaget tillhandahåller dotterdotterbolaget finns rätt till avdrag för ingående skatt.

Skatteverkets kommentar

HFD har anfört att kostnader i samband med förvärv av andelar i ett dotterbolag helt eller delvis kan anses utgöra allmänna omkostnader i en ekonomisk verksamhet som enbart består av deltagande i förvaltningen av det förvärvade bolagets dotterbolag. Avgörande är om det finns ett objektivt samband mellan transaktionerna.

Skatteverket har i ställningstagande 2017-12-19, dnr 202 377677-17/111, ”Holdingbolag - avdragsrätt för mervärdesskatt” anfört att avdragsrätt för ingående skatt saknas om ett moderbolag inte deltar i förvaltningen av det dotterbolag som förvärvats och att det inte räcker att delta i förvaltningen av ett dotterdotterbolag. Detta överensstämmer inte med vad som framgår av HFD:s dom. Ställningstagandet är därför överspelat i denna del.

Referenser

8 kap. 3 § mervärdesskattelagen (1994:200), GML (jmf 13 kap. 6 § mervärdesskattelagen [2023:200], ML)

Artikel 168 i mervärdesskattedirektivet (2006/112/EG)

C‑98/21, Finanzamt R mot W

C-42/19, Sonaecom

HFD 2017 ref. 20