Områden: Skattebetalning & borgenärsarbete

Datum: 2023-12-19

Dnr: 8-2671339

1 Sammanfattning

Skatteverket anser att beloppsgränsen som anges i 55 kap. 2 § SFL ska tillämpas även vid omprövning av beslut om preliminär debiterad skatt.

2 Frågeställning

Fråga har uppkommit om beloppsgränsen som anges i 55 kap. 2 § SFL gäller även vid omprövning av beslut om preliminär debiterad skatt enligt 66 kap. 13 § SFL.

3 Gällande rätt m.m.

Skatteverket ska senast den 20 i den första månaden under beskattningsåret besluta om debitering av F-skatt och särskild A-skatt (beslut om debitering av preliminär skatt) för den som ska betala sådan skatt.

Om skyldigheten att betala F-skatt eller särskild A-skatt uppkommer senare, ska beslut om debitering av preliminär skatt fattas så snart som möjligt.

F-skatt och särskild A-skatt ska debiteras i en post. Skatt som inte uppgår till 2.400 kr för beskattningsåret debiteras inte (55 kap. 2 § SFL).

En begäran om omprövning av ett beslut om debitering av preliminär skatt ska ha kommit in till Skatteverket före utgången av den sjätte månaden efter beskattningsåret.

Om beslutet meddelas efter utgången av den fjärde månaden efter beskattningsåret, får begäran om omprövning komma in inom två månader från den dag då beslutet meddelades (66 kap. 13 § SFL).

4 Bedömning

Vid ett grundbeslut av debiterad preliminär skatt tillämpas en lägsta debitering om 2.400 kr för beskattningsåret (55 kap. 2 § SFL). Fråga är om den gränsen ska tillämpas vid omprövningsbeslut. Skatteverkets tidigare uppfattning har varit att beloppsgränsen på 2.400 kr som anges i 55 kap. 2 § SFL inte gäller vid omprövning av beslut om preliminär debiterad skatt.

I 66 kap. 13 § SFL som reglerar omprövning av debiterad skatt samt i förarbeten till denna nämns inget om en lägsta debitering vid omprövning. Men det kan upplevas inkonsekvent att det ska finnas en beloppsgräns vid ett grundbeslut men inte vid ett omprövningsbeslut. Om en beloppsgräns inte används vid omprövningsbeslut kan det innebära att den debiterade skatten att betala bara blir ett par kronor per månad. Bestämmelsen i 55 kap. 2 § tredje stycket SFL om att preliminär skatt som inte uppgår till 2.400 kronor för beskattningsåret inte ska debiteras ska därför ses som en anvisning som gäller för hela beskattningsåret, dvs. oavsett om beslutet är ett s.k. grundbeslut eller omprövningsbeslut.

Skatteverket anser att beloppsgränsen som anges i 55 kap. 2 § SFL ska tillämpas även vid omprövning av beslut om preliminär debiterad skatt även om beloppsgränsen inte upprepas i 66 kap. 13 § SFL. Det innebär att om skattebetalaren lämnar en preliminär deklaration som gör att den totala årsdebiteringen blir mindre än 2 400 kr så ska Skatteverket inte påföra någon preliminär skatt för det året oavsett om det handlar om ett grund- eller omprövningsbeslut.