2020-09-21

Ränteavdragsbegränsningen – håller Skatteverkets ställningstagande?

Jonas Ramber och Johanna Ax vid Deloittes företagsskatteavdelning kritiserar Skatteverkets tillämpning av förenklingsregel för ränteavdrag i koncerner. Reglerna infördes 2019 och har alltså ännu inte hunnit prövas i domstol.

Frågan i artikeln är i grund och botten om alternativregeln i 24 kap. 24 § inkomstskattelagen ska tillämpas med eller utan koncerninterna kvittningar. Skatteverket menar att den ska göras inklusive kvittning och tillämpar den synen i sin blankett N9. Artikelförfattarna menar tvärt om att kvittning måste få ske först, och att bara de negativa räntenetton som finns kvar efter kvittning ska vara underlag för beloppsgränsen på fem miljoner kr.

Läs artikeln i sin helhet i SkatteNytt nr 7 s. 587
Funktioner

Sök med filtrering

Utöver sökord är det bra att även använda filtreringen för att hitta rätt. Säkerligen vet du om det är en regel eller en tidningarartikel du är ute efter, liksom om det gäller redovisning eller skatt. Kanske vet du även vem som står bakom materialet du söker.

Tycker du att du ofta får väldigt många träffar när du söker? Använd filteringen och begränsa sökresutatet. Med ett par klick kan du ofta få ner träffarna från flera hundra till ett tiotal. 

Mer om funktioner