2020-10-19

HFD fastställer förhandsbesked om ränteavdrag

Henrik Kjellgren (Unum Tax) skriver om domen från i april, där Högsta förvaltningsdomstolen fastställer ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden gällande den riktade ränteavdragsbegränsningen i 24 kap. 18 § IL. I artikeln analyseras domen utifrån möjligheten att erhålla förhandsbesked och hur den nya riktade regeln ska bedömas.

Målet gällde ett dotterbolag (sökanden) som hade tagit upp ett lån från sitt koncernmoderbolag (ett investmentbolag) för att delfinansiera ett externt förvärv av andelarna i ett tredje bolag. Såväl Skatterättsnämnden som HFD fann att såväl det ursprungliga lånet som eventuell kapitaliserad ränta utgjorde ett skuldförhållande och att detta inte kunde anses ha uppkommit för att intressegemenskapen uteslutande eller så gott som uteslutande skulle få en väsentlig skatteförmån. Utöver den vägledning som lämnas i avgörandet är domen betydelsefull på grund av att det nu blivit klarlagt att det är möjligt att erhålla förhandsbesked avseende de nya reglerna.

Läs artikeln i sin helhet i SkatteNytt nr 11
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner