2022-04-25

Fler pendlare får subventionerade arbetsresor enligt nytt lagförslag

I den nya propositionen föreslås ett nytt och enklare system för skattelättnad för arbetsresor.

Förslaget innebär att dagens reseavdrag ersätts med en skattereduktion som är avståndsbaserad och färdmedelsneutral. Detta innebär att skattelättnaden

  1. knyts till avståndet mellan bostad och arbetsplats i stället för den faktiska kostnaden för resan däremellan samt
  2. blir oberoende av vilket färdmedel som faktiskt har använts.

Enligt regeringen är detta system fördelaktigare både ur miljösynpunkt och ur ett förenklingsperspektiv jämfört med dagens kostnadsbaserade system. Skattereduktion ska enligt förslaget göras med 50 öre per kilometer för arbetsresor till den del resan överstiger en nedre avståndsgräns (15 km) men inte en övre avståndsgräns (80 km). Förslaget innebär också en omfördelning av resurser från personer som bor i storstäder till de som bor i övriga delar av landet. Detta genom att den nedre avståndsgränsen föreslås vara högre (30 km) för dem som bor och arbetar i vissa storstadskommuner i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län, medan den övre avståndsgränsen föreslås vara densamma i hela landet.

Enligt Finansdepartementets beräkningar kommer omkring 1,2 miljoner personer omfattas av skattereduktionen 2023, vilket är cirka 300.000 fler personer jämfört med dagens reseavdrag.

Lagändringarna föreslås träda i kraft vid årsskiftet 2022/23.

 

Här kan du ta del av lagförslaget.

Läs även