2022-04-12

Förslag till ny lag om företagsrekonstruktion

Den nya lagen genomför EU:s insolvensdirektiv från 2019 och innebär bland annat vissa ändringar gällande rekonstruktionsplan och en skärpning av det så kallade livskraftstestet.

Ett urval av nyheterna i lagförslaget:

En rekonstruktionsplan ska kunna fastställas av domstol

Enligt gällande rätt är rekonstruktionsplanen endast ett preliminärt dokument som saknar bindande verkan, även om den måste ges in till tingsrätten. Den enda ekonomiska uppgörelse som kan fastställas i dagsläget är skuldnedskrivning genom offentligt ackord, men de nya reglerna innebär att rekonstruktionsplanen i sin helhet ska kunna bli föremål för omröstning vid en s.k. planförhandling, som ersätter dagens ackordsförhandling, och därefter fastställas av tingsrätten.

Skärpning av livskraftstestet

För att en företagsrekonstruktion ska beviljas ska det i fortsättningen krävas att det finns grundad anledning att anta att rekonstruktionen kan säkra verksamhetens livskraft. Till skillnad från vad som gäller enligt nuvarande regelverk utformas livskraftstestet positivt på så sätt att rätten ska pröva om en viss förutsättning är uppfylld, vilket innebär ett höjt beviskrav.

Skärpta krav på rekonstruktörer som även ställs under tillsyn

Det nya rekonstruktionsförfarandet innebär frågor som är mer komplicerade än de som ingår i dagens förfarande. För att säkerställa höga krav på kvalitet och säkerhet ska rekonstruktörer uppfylla de grundläggande kraven för konkursförvaltare och ha borgenärernas förtroende. Kronofogdemyndigheten ska utöva tillsyn över rekonstruktörer och ska beredas tillfälle att yttra sig innan en rekonstruktör utses. Myndigheten ska också kunna begära att en rekonstruktör avsätts samt att rekonstruktörens ersättningsanspråk prövas av tingsrätten.

Specialdomstolar för rekonstruktionsärenden införs

Mot bakgrund av rekonstruktionsförfarandets ökade komplexitet och i syfte att öka specialistkompetensen hos domstolarna, ska hanteringen av rekonstruktionsärenden koncentreras till vissa specialdomstolar, enligt förslaget en tingsrätt inom varje län.

Den nya lagen om företagsrekonstruktion och de övriga ändringar som den nya lagen medför föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022.

Här kan du ta del av lagförslaget.
Funktioner

Bokmärken

Vill du snabbt och enkelt komma åt enskilda dokument på FAR Online? Använd bokmärkesfunktionen!

Det du använder ofta är vi säkra på att du hittar till ändå, men den där tidningsartikeln som var så bra, eller lagen du bara tittar i ibland. Bokmärk dem så blir det lättare nästa gång.

Mer om funktioner