2022-04-19

Vårbudgeten för 2022

Den 19:e april överlämnade regeringen riktlinjerna för den ekonomiska politiken och vårändringsbudgeten till riksdagen.

Vårbudgeten är mer omfattande än tidigare och har en tydlig prägel av det försämrade säkerhetspolitiska läget. Fokus ligger på att stärka Sverige. Tillsammans med tidigare beslutade åtgärder sedan Rysslands invasion av Ukraina innebär det satsningar på totalt 35 miljarder kronor. De nya åtgärderna innefattar bland annat en förstärkning av totalförsvaret samt stöd till Ukraina och ett ordnat flyktingmottagande. Därutöver märks kompensationer till svenska hushåll och företag med anledning av stigande priser på livsmedel och energi:

  • Tillfälligt tilläggsbidrag till barnfamiljer inom bostadsbidraget.
  • Elpriskompensationen förlängs med en månad i de södra delarna av Sverige.
  • Garantitillägg till pensionärer, som ger en halv miljon pensionärer tusen kronor mer i månaden.
  • Stöd till jordbruket i form av bland annat sänkt dieselskatt.

I övrigt innehåller vårändringsbudgeten förslag som är föranledda av nya beräkningar eller ändrade förutsättningar för olika verksamheter som inte kunde förutses hösten 2021.

Här kan du ta del av hela vårändringsbudgeten för 2022.
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner