2022-12-06

Ny skatt på övervinster på energi från fossila bränslen

Lagförslaget med den nya specialskatten är framtaget pga. de höga energipriserna och träffar vissa företag som är verksamma inom sektorn för fossila bränslen.

Europeiska unionens råd enades i september om en rad åtgärder för att bemöta de höga energipriserna, vilka infördes genom förordning (EU) 2022/1854. En av åtgärderna är ett tillfälligt s.k. solidaritetsbidrag som ska betalas av vissa företag verksamma inom sektorn för fossila bränslen. Det aktuella förslaget motsvarar reglerna om solidaritetsbidrag enligt EU-förordningen och gäller för företag vars nettoomsättning under beskattningsåret 2023 till minst 75 procent är hänförlig till verksamhet inom sektorn för fossila bränslen. Den tillfälliga skatten tas ut på den del av företagens skattemässiga överskott år 2023 som överstiger 120 procent av det genomsnittliga skattemässiga resultatet för åren 2018–2021. Den tillfälliga skatten uppgår till 33 procent och tas ut utöver den ordinarie bolagsskatten om 20,6 procent.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023 och tillämpas på det beskattningsår som påbörjas närmast efter den 31 december 2022.

Här kan du ta del av lagförslaget.
Kurser inom

Hållbarhet

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Hållbarhet? FAR har en rad kurser inom hållbarhet och hållbarhetsredovisning för dig som är controller, ekonomiansvarig, redovisningskonsult eller revisor.

Se alla kurser här