2022-09-28

Ny omarbetad ISA 220

IAASB fastställde hösten 2020 en ny version av ISA 220 Kvalitetsstyrning för revision av finansiella rapporter (omarbetad). En svensk översättning finns nu publicerad på FAR Online.

Omarbetningen av ISA 220 har medfört att vissa ändringar och anpassningar har behövt göras även i andra ISA och standarder. Vilka konsekvensändringar som gjorts framgår av följande dokument som finns publicerat på IAASBs webbsida. Dessa ändringar kommer också publiceras på FAR Online i respektive standard.

Förändringarna i ISA 220 är en del av IAASBs kvalitetsprojekt och standarden byter namn från kvalitetskontroll till kvalitetsstyrning. Skiftningen från kontroll till styrning visar på de förändringar som skett i standarden och ligger i linje med den förändring som även skett från ISQC som i december kommer ersätts av ISQM. Även där har kontroll  ersatts med styrning.

Syftet med de förändringar som skett i standarden är bland annat att uppmuntra till än mer proaktiv styrning för kvalitet på uppdragsnivå samt att betona vikten av professionell skepticism och dokumentation av revisorns bedömningar. Något som vi känner igen även från andra standarder som IAASB gjort en översyn av de senaste åren.

I den omarbetade standarden finns ett större fokus på vikten av den huvudansvarige revisorns roll på uppdragen och vikten av inblandning och styrning av uppdragen för att uppnå kvalitet. Standarden innehåller även en uppdaterad definition av vilka som ingår i ett uppdragsteam vilket nu inkluderar i stort sett alla som utför granskning på uppdraget inklusive t.ex. dotterbolagsrevisorer även utanför nätverket. Externa experter eller internrevisorer är dock fortfarande inte att se som en del av revisionsteamet.

Den nya omarbetade ISA 220 ska tillämpas på räkenskapsår som inleds den 15 december 2022 eller senare. I praktiken innebär det för svenska förhållanden räkenskapsår som inleds den 1 januari 2023 eller senare.

Här kan du ta del av den nya ISA 220