2024-04-26

I november justeras beskattningen av tobak och nikotin

Regeringens förslag, som aviserades redan i budgetpropositionen för 2024, innebär att skatten på snus sänks medan skatten på cigaretter höjs den 1 november i år.

I Sverige är tobaks- och nikotinskatterna i dag generellt uppbyggda så att produkter beskattas utifrån farlighet. Produkter som bedöms vara hälsofarliga beskattas och ju större hälsofaran är, desto högre är skatten. Sådant är fallet med snus kontra cigaretter: skatten på tobakssnus är redan i dag betydligt lägre än skatten på cigaretter och röktobak, eftersom cigaretter och röktobak bedöms utgöra en större hälsofara. Denna skillnad bör enligt regeringen återspeglas ytterligare, därför föreslås att skatten på tobakssnus sänks med cirka 20 procent, vilket enligt regeringens beräkningar innebär att priset på en dosa snus sänks med cirka 3 kronor. Samtidigt föreslås att skatten på de flesta tobaksprodukter, inklusive cigaretter och röktobak, ska höjas med cirka 9 procent.

Förslaget innebär även att definitioner av snus och tuggtobak införs i lagen om tobaksskatt.

Regeringen föreslår inga skatteförändringar för tobaksfritt snus eller e-vätskor men bedömer att det finns skäl att dessa skatter årligen ska räknas upp med inflationen, vilket redan i dag sker för tobaksprodukter. På så sätt kommer förhållandet mellan skatterna på tobak och nikotin att vara samma över tid.

Här kan du ta del av lagförslaget om justerad skatt på tobak och nikotin.
Kurser inom

Skatt

Behöver du uppdatera kunskaperna inom skatt? FAR har lång erfarenhet av att arrangera skatteutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här
Funktioner

Bokmärken

Vill du snabbt och enkelt komma åt enskilda dokument på FAR Online? Använd bokmärkesfunktionen!

Det du använder ofta är vi säkra på att du hittar till ändå, men den där tidningsartikeln som var så bra, eller lagen du bara tittar i ibland. Bokmärk dem så blir det lättare nästa gång.

Mer om funktioner