2024-02-22

HFD: Samfälligheter inte momsskyldiga

Förra året skrev vi om ett antal förhandsbesked i Skatterättsnämnden, där nämnden i överensstämmelse med SKV:s syn på rättsläget konstaterade att samfällighetsföreningar ska ta ut moms på uttaxerade bidrag från sina medlemmar. Nu har HFD sagt sitt i frågan.

Högsta förvaltningsdomstolen har nyligen i fyra olika mål slagit fast att de ändrar SRN:s förhandsbesked. Domstolen förklarar i samtliga mål att uttaxeringen från medlemmar inte avser en ”transaktion som är föremål för mervärdesskatt”. I de nu ändrade förhandsbeskeden lutade sig SRN mot ny EU-praxis, som HFD nu avfärdar. Domstolen anser att varken rättsfallet WEG Tevesstraße eller den praxis i övrigt som har utvecklats av EU-domstolen utgör skäl att när det gäller uttaxering av bidrag frångå det rättsläge som har etablerats genom HFD:s tidigare avgöranden. Detta innebär att rättsläget i princip återställs till som det var innan SKV meddelade sitt ställningstagande 2022. I respektive förhandsbesked nedan och till höger hittar du en länk till HFD:s domslut.

Här kan du ta del av ett av de nu ändrade förhandsbeskeden.
Kurser inom

Moms

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Moms? FAR har en lång erfarenhet av att arrangera momsutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt för dig att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner