2024-02-06

Rättserieuppdateringar 2024

Rättserien har genomgått sin stora årliga uppdatering, med anpassningar till de regeländringar som kommit under året.

Rätt Moms

Vid halvårsskiftet 2023 trädde ny mervärdesskattelag i kraft, som strukturerats om mycket jämfört med den gamla lagen, även om de materiella förändringarna är få. Redan till halvårsskiftet genomgick därför Rätt Moms en stor revidering så att den hänvisar till rätt lag (2023 års momslag). En del termer har ytterligare reviderats nu till årsskiftet.

Rätt Arbetsrätt

Ett flertal rättsfall har kommit som berör området. Bland annat har visselblåsarlagen lett till ett första rättsfall i tingsrätt. Domen (som är överklagad) var friande för ett företag som över ett och ett halvt år efter ett visselblåsarärende vidtog disciplinära åtgärder mot en tidigare visselblåsare. Sakförhållandena talade också för att frågan gällde något annat.

Nya bestämmelser om bland annat dygnsvila och mobbning har arbetats in, och en ny text om AI:s påverkan på arbetsrätten har tillförts.

Redovisa Rätt

BFN:s nya allmänna råd om bostadsrättsföreningars redovisning har satt avtryck, liksom reglerna om elstöd och ett BFN-yttrande om den globala minimiskattenivån.

Utöver det har det skett uppdateringar som berör bland annat kassaflödesanalys, kassaregister, personalliggare, låneupptagningsutgifter och reglerad marknad.

Rätt Skatt

Förändringar har skett som påverkar ett antal artiklar, bland annat avseende forskningsavdrag.

Rätt Bolagsrätt

Regleringen av digitala stämmor (som infördes under Covid-19) har permanentats och kraven för att kunna hålla sådana beskrivs i en artikel. Det finns både krav vid normala omständigheter, då bolagsordning eller stadgar måste tillåta detta, och regler om extraordinära omständigheter då det kan vara tillåtet ändå.

Nya regler om förbud mot utländska direktinvesteringar i skyddsvärda branscher och om företagskapning har också medfört ändringar.

Rätt Lön

Omarbetning efter förändringar av reglerna för sociala avgifter och ersättning för sjuklönekostnader. Ändringar i regleringen av FoU-avdrag och rapportering till Fora.

Här hittar du Rättserien!
Vad vill du lära dig mer om?

Aktuella kurser hos FAR

Det ska vara enkelt att utvecklas, därför har vi utbildningar och flexibla kurser på grund- eller specialistnivå, som utförs både fysiskt och online.

Se alla kurser här
Funktioner

Bokmärken

Vill du snabbt och enkelt komma åt enskilda dokument på FAR Online? Använd bokmärkesfunktionen!

Det du använder ofta är vi säkra på att du hittar till ändå, men den där tidningsartikeln som var så bra, eller lagen du bara tittar i ibland. Bokmärk dem så blir det lättare nästa gång.

Mer om funktioner