2024-02-27

SRN: Tävlingsverksamhet med travhästar är ekonomisk verksamhet

I en ny artikel från tidningen Balans kan du läsa om förhandsbeskedet, där nämnden slog fast att den aktuella hästägaren bedriver ekonomisk verksamhet och därmed är en beskattningsbar person med rätt att vara momsregistrerad.

Skatteverket är inte nöjda med utfallet, eftersom verkets syn är att det inte är fråga om en ekonomisk verksamhet när verksamheten endast består i att ställa upp i travtävlingar mot en startpeng. Förhandsbeskedet är överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen. Länk till artikeln hittar du längre ner och det aktuella förhandsbeskedet i listan till höger.

Nedan följer ett urval av andra artiklar från tidningen Balans som nyligen publicerats. Från och med 2024 finns artiklarna endast digitalt och publiceras löpande under året.

  • Bankföreningen vill införa obligatorisk auktorisation för redovisningskonsulter och har gjort en hemställan i frågan till regeringen. Syftet är att stärka kvalitet, tillförlitlighet och status inom redovisning.
  • Många nyrekryteringar planeras av storbyråerna under 2024: de åtta största medlemsbyråerna hos FAR siktar på att anställa 3.000 personer, varav 60–70 procent väntas vara nyexaminerade.
  • FAR i dialog med SKV om den nya tilläggsskatten, målet är att utforma den vägledning som medlemmarna behöver vid tillämpning och tolkning av reglerna.
  • Obligatoriska e-fakturor kan bli vapen i kampen mot ekonomisk brottslighet–bluffakturor kan förhindras och det blir i viss mån möjligt att spåra avsändaren. En hemställan från ett antal myndigheter om obligatorisk e-fakturering lämnades till regeringen för ett år sedan men svar har hittills uteblivit.
  • Brister i granskningen av intäkter vanlig kritik från Revisorsinspektionen den senaste tiden. RI:s chefsrevisor Anna-Karin Brusk Rönnqvist svarar på vad byråerna måste göra för att förbättra sig och Björn Irle, auktoriserad revisor på FAR, kommer med tips kring hur en bra granskning av intäkter bör läggas upp.
Här kan du läsa artikeln om moms inom travsporten.
Kurser inom

Moms

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Moms? FAR har en lång erfarenhet av att arrangera momsutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt för dig att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner