2024-02-06

Uppdelning av ingående moms vid blandad verksamhet

Skatteverket har kommit med ett nytt ställningstagande som följer den praxis som HFD satte genom en dom i höstas.

Vi skrev i höstas en nyhet om att HFD tolkade reglerna om uppdelning av ingående moms på ett annat sätt än hur Skatteverket hade tolkat reglerna. Skatteverket skulle med anledning av det se över sina ställningstaganden på området, vilket de nu har gjort. Det har nu kommit ett ställningstagande som är anpassat till gällande praxis.

Det HFD fann var att en beskattningsbar person har rätt att använda den omsättningsbaserade beräkningsmetoden som anges i momsdirektivet. En beskattningsbar person som bedriver blandad verksamhet kan därför välja mellan att använda:

  • Bestämmelserna i 13 kap. 6 § och 13 kap. 29 § första stycket 2–3 och andra stycket ML, så att uppdelningen efter skälig grund så långt möjligt motsvarar resursförbrukningen i verksamheten. Det innebär bl.a. att om det finns en annan metod än en uppdelning efter årsomsättning, som mer exakt visar hur de förvärvade varorna och tjänsterna förbrukas i verksamheten, så ska denna metod användas.
  • Bestämmelserna om årsomsättning som fördelningsgrund i artiklarna 173.1 och 174 i mervärdesskattedirektivet, i stället för bestämmelsen i 13 kap. 29 § första stycket 2–3 och andra stycket ML.

Detta innebär en större valmöjlighet för företag och en möjlighet att använda en beräkningsmodell som bättre stämmer överens med fördelningen av kostnaderna i verksamheten.

 

Här kan du ta del av ställningstagandet i dess helhet.
Kurser inom

Moms

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Moms? FAR har en lång erfarenhet av att arrangera momsutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt för dig att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner
Hej och välkommen! Här söker du på allt inom ekonomiska regler