2024-03-04

Förenklade regler för omställningsstudiestödet

För att möta det stora intresset för stödet har regeringen nyligen beslutat om regeländringar som ska bidra till kortare handläggningstider och mer automatiserade processer hos CSN.

Intresset för omställningsstudiestödet, som sjösattes hösten 2022, har varit större än väntat. För att få bukt med de långa handläggningstiderna gav regeringen i höstas CSN i uppdrag att ta fram förslag på förenklingar i regelverket. De nu aviserade ändringarna i förordningen om omställningsstudiestöd är första steget i förenklingsprocessen. Den 1 april sker följande förändringar:

  • Fler studerande får förtur till ytterligare omställningsstudiestöd. Därmed kan det till exempel bli möjligt att göra en tilläggsansökan för att gå från studier på deltid till heltid, utan att för den sakens skull hamna sist i kön.
  • Ramtiden för arbetsvillkoret beräknas från starten av den första tidsperiod som en ansökan avser och inte, som tidigare, från de månader som närmast har föregått den dag ansökan om omställningsstudiestöd kom in till CSN. Detta öppnar för mer maskinella prövningar i ansökningsprocessen, vilket förkortar handläggningstiderna. Det blir också lättare för den som vill ansöka om omställningsstudiestöd att bedöma och förutse rätten till stöd.

Fler förändringar är att vänta framöver, bland annat har Utbildningsdepartementet i en promemoria föreslagit att reglerna för bedömningen av vilka utbildningar som omställningsstudiestöd får lämnas för ska förändras. Det förslaget innebär att det bara ska vara arbetsmarknadens behov inom det arbetsområde som utbildningen gäller som ska beaktas vid bedömningen av om en viss utbildning kan antas stärka den studerandes framtida ställning på arbetsmarknaden. Detta mot bakgrund av att nuvarande regler gör det svårt för personer som arbetar inom bristyrken att få stöd beviljat för studier inom annat område, eftersom även efterfrågan på arbetsmarknaden inom det område som en person redan arbetar inom ska beaktas.

Här kan du ta del av förordningen om omställningsstudiestöd.
Vad vill du lära dig mer om?

Aktuella kurser hos FAR

Det ska vara enkelt att utvecklas, därför har vi utbildningar och flexibla kurser på grund- eller specialistnivå, som utförs både fysiskt och online.

Se alla kurser här
Funktioner

Bokmärken

Vill du snabbt och enkelt komma åt enskilda dokument på FAR Online? Använd bokmärkesfunktionen!

Det du använder ofta är vi säkra på att du hittar till ändå, men den där tidningsartikeln som var så bra, eller lagen du bara tittar i ibland. Bokmärk dem så blir det lättare nästa gång.

Mer om funktioner