2024-03-27

Ökade möjligheter för momsavdrag vid förvärv av dotterbolag

HFD har öppnat upp för en mer öppen och EU-konform tolkning av avdragsreglerna vid förvärv av dotterbolag.

HFD har i en dom satt ny praxis på området för avdrag för ingående moms på kostnader vid förvärv av dotterbolag. Domen gällde ett företag som förvärvat en koncern bestående av ett moderbolag som var ett rent holdingbolag samt ett operativt dotterbolag. Det förvärvande bolaget hade utfört skattepliktiga förvaltningstjänster till det uppköpta dotterdotterbolaget. Syftet med förvärvet var att tillhandahålla skattepliktiga tjänster till dotterdotterbolaget.

Frågan i målet var om ingående skatt på kostnader som uppkommit vid förvärvet av dotterbolaget var avdragsgilla när moderbolaget inte deltar i förvaltningen av det förvärvade bolaget utan deltar i förvaltningen av det förvärvade bolagets dotterbolag.

HFD inleder med att konstatera att kostnader i samband med förvärv av dotterbolag kan anses ha ett direkt och omedelbart samband med den beskattningsbara personens verksamhet och är därför avdragsgilla. HFD lyfter sedan att det enligt EU-domstolens praxis inte finns någonting som talar emot att denna möjlighet går att utvidga, utan snarare att rätt till avdrag kan föreligga i fler situationer. HFD konstaterade att de kostnader som uppkommit var direkt hänförliga till förvärvet av det operativa dotterdotterbolaget och att det därför fanns ett direkt och omedelbart samband med den ekonomiska verksamheten. Den ingående momsen på kostnaderna ansågs därför vara avdragsgill.

Domen går emot Skatteverkets synsätt och mot en mer öppen tolkning av avdragsrätten vid förvärv av dotterbolag. Den öppnar upp för större möjlighet till avdrag på kostnader. Skatteverket kommer med anledning av domen att komma med ett nytt ställningstagande på området, eftersom det gamla nu är överspelat.

Här kan du ta del av domen och Skatteverkets kommentar.
Kurser inom

Moms

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Moms? FAR har en lång erfarenhet av att arrangera momsutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt för dig att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här
Kurser inom

Skatt

Behöver du uppdatera kunskaperna inom skatt? FAR har lång erfarenhet av att arrangera skatteutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här