2024-03-26

Snart enklare att bli av med kriminella hyresgäster

Regeringens förslag innebär bland annat att ett hyresavtal ska kunna sägas upp om hyresgästen har begått brott som försämrar närmiljön för dem som bor i lägenhetens omgivning.

Lagförslaget innehåller en rad åtgärder som syftar till att skapa tryggare bostadsområden. Utöver att det blir lättare att säga upp personer som begått brott som påverkat boendemiljön för grannar och omgivning så utökas ansvaret för hyresgäster att se till att även övriga boende i lägenheten inte begår brott som bidrar till otrygghet för övriga boende.

Vidare ska förverkande av en hyresrätt på grund av brott som begåtts i lägenheten kunna ske i fler situationer än tidigare. Hyresrätten ska vara förverkad om lägenheten, eller utrymme som hör till den, används för att begå brott av allvarligt slag eller för att begå brott vanemässigt eller annars i större omfattning. Kravet på att det ska vara fråga om att lägenheten ska användas helt eller till väsentlig del för brottslig verksamhet tas bort.

Förslaget innehåller också vissa åtgärder mot missbruk av reglerna om inneboende. Exempelvis ska hyresgästen inte få hysa utomstående personer i lägenheten på ett sätt som hyresvärden inte skäligen ska behöva godta. Hyresvärden får också bättre möjligheter att kontrollera hur en lägenhet används.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

Här kan du läsa lagförslaget om åtgärder för tryggare bostadsområden.
Kurser inom

Fastighet

FAR har ett brett utbud av specialanpassade kurser inom både moms-, skatt, redovisning och revision för fastighetsbranschen. Kurserna riktar sig till bland annat redovisningskonsulter, skatterådgivare och revisorer som jobbar med fastighetsrelaterade frågor. 

Se alla kurser här
Funktioner

Bokmärken

Vill du snabbt och enkelt komma åt enskilda dokument på FAR Online? Använd bokmärkesfunktionen!

Det du använder ofta är vi säkra på att du hittar till ändå, men den där tidningsartikeln som var så bra, eller lagen du bara tittar i ibland. Bokmärk dem så blir det lättare nästa gång.

Mer om funktioner