Dispens från budplikt (Home Properties)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 4 januari 2007 en framställning från Advokatfirman Abersten HB på uppdrag av Choice Capital AB.

Bakgrund

I framställningen till nämnden anförs följande.

Aktierna i Home Properties AB är noterade på listan för medelstora bolag vid Stockholmsbörsen under beteckningen HOPR.

På extra bolagsstämma i Home Properties AB den 10 november 2006 beslutades om utskiftning av dotterbolaget Home Capital AB till aktieägarna i Home Properties AB genom ett obligatoriskt inlösenförfarande. För mer detaljerade uppgifter om inlösenförfarandet hänvisas till den information och det beslutsunderlag som hölls tillgängligt för aktieägarna inför den extra bolagsstämman.

Antalet aktier i Home Properties AB uppgår till 20.934.690, varav 8.048.000 (38,44%) ägs av Home Invest AB och 7.598.000 (36,29 %) av Choice Hotels Sweden AB.

Home Invest AB är dotterbolag till Home Invest Kapital AB, som i sin tur är dotterbolag till Home Invest AS. Choice Hotels Sweden AB är dotterbolag till Choice Hotels Scandinavia AS, som i sin tur är dotterbolag till Home Hospitality AS, som är dotterbolag till Home Invest AS. Home Invest AS kontrolleras indirekt genom bolag av Petter A. Stordalen. Sökandebolaget Choice Capital AB är dotterbolag till Choice Hotels Sweden AB och ingår således, tillsammans med övriga ovan nämnda bolag, i koncernen med Home Invest AS som moderbolag.

Genom utskiftningen av Home Capital AB kommer motsvarande ägarstruktur som för Home Properties AB att etableras avseende Home Capital ABs aktier. Utskiftningen planeras vara genomförd den 17 januari 2007 genom att inlösenaktierna i Home Properties AB av VPC bokas bort och att aktierna i Home Capital AB bokas ut på de aktieägare som innehade inlösenaktier på avstämningsdagen den 15 januari 2007. (Handel i inlösenaktier äger rum under perioden fr.o.m. den 15 december 2006 t.o.m. den 10 januari 2007 på listan för teckningsrätter vid Stockholmsbörsen under beteckningen Home Properties IL.)

Efter utskiftningen av Home Capital AB avses bolagets aktier upptas till handel på First North fr.o.m. den 26 januari 2007.

Inom Home Invest AS koncern avses omstrukturering ske av ägandet i Home Properties AB (och även Home Capital AB) efter att utskiftningen av Home Capital AB genomförts, men före upptagandet av handel av det bolagets aktier på First North, så tillvida att Choice Hotels Sweden ABs hela innehav aktier i Home Properties AB (och även i Home Capital AB) överförs till sökandebolaget Choice Capital AB.

Transaktionen innebär således att Choice Capital AB, som för närvarande inte innehar några aktier i Home Properties AB, kommer att uppnå ett innehav som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i det bolaget. Choice Capital AB kommer även att uppnå det innehav i Home Capital AB som motsvarar Choice Hotels Sweden ABs innehav av inlösenaktier på avstämningsdagen den 15 januari 2007. (Detta innehav kan komma att uppgå till 36,29 % av röstetalet för samtliga aktier i Home Capital AB, om inte Choice Hotels Sweden AB före avstämningsdagen avyttrat inlösenaktier i Home Properties AB.)

Under åberopande av förestående hemställes att Choice Capital AB, såvitt avser den budplikt som uppkommer vid förvärv av Choice Hotels Sweden ABs aktier i Home Properties AB, beviljas undantag från budplikten och att sådant undantag beviljas utan att förenas med villkor. Som särskilt skäl åberopas att ägarförändringen föranleds av omstrukturering inom Home Invest-koncernen utan att något kontrollägarskifte de facto sker beträffande innehavet i Home Properties AB, eftersom såväl överlåtare som förvärvare kontrolleras av samma ägare.

Beträffande ägarförändringen av innehavet i Home Capital AB torde denna i och för sig inte omfattas av bestämmelserna om budplikt eftersom ägarförändringen inte är en följd av sådant förvärv som nämns i 3 kap. 1 § andra stycket lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA. Om Aktiemarknadsnämnden trots detta anser att bestämmelserna om budplikt är tillämpliga även på denna ägarförändring, hemställes att Choice Capital AB av samma skäl och i samma omfattning som för innehavet i Home Properties beviljas undantag från dessa.

Vidare hemställes att Aktiemarknadsnämnden med stöd av 8 kap. 2 § LUA beslutar att undantag från budplikten i enlighet med denna ansökan ska gälla omedelbart.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från bestämmelserna i 3 kap. En sådan ansökan kan göras av en aktieägare i ett sådant bolag som avses i 3 kap. 1 § andra stycket eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 4 och 5 §§ förordningen (1991:1007) om handel och tjänster på värdepappersmarknaden överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2006:4). Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon efter förvärv av aktier, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag bl.a. anförts att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett. Aktiemarknadsnämnden har i dessa fall att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och om detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. (Se prop. 2005/06:140 s. 117. )

Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens med hänvisning till att omständigheterna varit sådana att något kontrollägarskifte de facto inte skett. Choice Capitals förvärv av Choice Hotels Swedens aktier i Home Properties medför inte något reellt kontrollägarskifte. Förutsättningar finns därför att också i detta fall bevilja dispens. Några skäl som talar däremot föreligger inte.

Choice Capitals genom inlösenförfarandet uppkomna aktieinnehav i Home Capital utlöser inte budplikt eftersom Home Capital inte är ett aktiemarknadsbolag. Bolaget kommer inte heller att bli ett aktiemarknadsbolag utan ska enligt planerna noteras på listan First North.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Choice Capital AB undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma genom förvärv av den i framställningen beskrivna aktieposten i Home Properties. Detta beslut ska gälla omedelbart.