Dispens från budplikt (Taurus)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 17 januari 2007 en framställning från Forskarpatent i syd AB.

Bakgrund

Beträffande bakgrunden till framställningen lämnas följande redogörelse, som i allt väsentligt är hämtad ur framställningen till nämnden.

Forskarpatent i syd AB (”Forskarpatent”) har bildats för att genom patentering öka det kommersiella värdet av vetenskapliga resultat som framkommer vid högskolor och universitet företrädesvis i södra Sverige. Forskarpatent erbjuder genom avtal med enskilda eller grupper av forskare professionell hantering av patent- och licensfrågor. Genom att investera i patent verkar bolaget för att svenska forskningsresultat , genom exempelvis licenser tillförs näringslivet . Forskarpatent är inte en patentbyrå. Forskarpatents mål är att på kommersiella grunder skapa lönsamma framgångsrika produkter och tjänster som ger god avkastning till uppfinnarna.

Ägare till Forskarpatent är Innovationsbron Syd AB, Lunds Universitets Utvecklings AB, Halmstads Utvecklings AB, Sveriges Lantbruksuniversitets Holding AB samt Blekinge Forskningsstiftelse.

Forskarpatent har ett avtal med forskarna bakom patenten för etanolframställning vilket innebär att cirka 50 % av den ersättning Forskarpatent erhåller från patenten efterhand skall utgå till forskarna.

Aktiemarknadsbolaget Taurus Petroleum Development AB (”Taurus”) avser att genomföra en emission av 17.969.856 nya aktier, av serie B, till en teckningskurs av 0,56 SEK per aktie. Rätt att teckna de nya aktierna skall tillkomma Forskarpatent. Betalning av aktierna skall ske genom tillskjutande av apport av rättigheterna till av Forskarpatent innehavda patent och patentansökningar avseende etanoltillverkning. Apportemissionen medför en utspädning uppgående till ca 68 %. Skälet till avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt är att tillföra bolaget ny verksamhet genom förvärv av patenten och att därvid möjliggöra betalning för dessa i form av nyemitterade aktier.

Forskarpatent innehar i dag inte några aktier i Taurus. Forskarpatents genom deltagande i emissionen uppkomna innehav av aktier i Taurus kommer att minska genom försäljning till antingen någon industriell partner eller investerare och/eller överföring av andelar direkt till forskarna eller till Forskarpatents ägare. Forskarpatent räknar med att aktieinnehavet i Taurus vid halvårsskiftet 2008 representerar mindre än 30 % av rösterna för samtliga aktier i bolaget.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden medger Forskarpatent undantag från bestämmelserna om budplikt i lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden i anledning av de beskrivna transaktionerna.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från bestämmelserna i 3 kap. En sådan ansökan kan göras av en aktieägare i ett sådant bolag som avses i 3 kap. 1 § andra stycket eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 4 och 5 §§ förordningen (1991:1007) om handel och tjänster på värdepappersmarknaden överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2006:4).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon efter förvärv av aktier, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

I det nu aktuella fallet kommer Forskarpatent genom deltagande i den planerade apportemissionen i Taurus att uppnå ett aktieinnehav representerande mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Forskarpatent är därmed enligt 1 § första stycket 2 skyldigt att inom fyra veckor lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget (budplikt).

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag bl.a. anförts att innehavet uppkommit till följd av en emission av aktier som antingen utgör vederlag vid köp av bolag eller annan egendom. Aktiemarknadsnämnden har i dessa fall att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och om detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Se prop. 2005/06:140 s. 112.

Enligt nämndens mening finns i det nu aktuella fallet förutsättningar att bevilja undantag från budplikten, om Forskarpatent inom viss tid minskar sitt innehav till mindre än tre tiondelar. Några skäl som talar emot ett sådant undantag finns inte.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Forskarpatent i syd AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma vid deltagande i den i framställningen beskrivna apportemissionen i Taurus Pteroleum Development AB. Undantaget förenas med villkoret att Forskarpatent i syd AB inom 18 månader från förvärvet minskar sitt aktieinnehav så att det representerar mindre än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Om så inte sker uppkommer vid den tidpunkten budplikt.