Korsvist incitamentsprogram (Peab)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 27 mars 2007 en framställning från Setterwalls Advokatbyrå på uppdrag av Peab AB och Peab Industri AB.

Bakgrund

I framställningen till nämnden anförs i huvudsak följande.

Styrelsen i Peab har beslutat att föreslå årsstämman den 16 maj 2007 att fatta beslut om att dela ut företagets industriverksamhet till aktieägarna (se pressmeddelande 19 oktober 2006). Avsikten är att utdelningen ska ske enligt den s.k. Lex Asea genom utdelning av dotterbolaget Peab Industri. Avsikten är att notera B-aktien i Peab Industri vid Stockholmsbörsen den 1 oktober 2007.

Styrelserna för Peab och Peab Industri avser att inom kort, under förutsättning av stämmornas senare godkännande, fatta beslut om emission av konvertibler att erbjudas de anställda i enlighet med vad som anges nedan. Såvitt avser Peab Industri kommer styrelsens beslut att vara villkorat av godkännande från stämmorna i såväl Peab Industri som Peab. Skälet till att styrelserna och inte stämmorna fattar emissionsbesluten är att konvertiblerna ska tecknas först i december 2007, varför besluten således inte skulle kunna registreras inom sex månader från årsstämmorna som hålls den 16 maj 2007. Genom att låta styrelserna fatta emissionsbesluten under förutsättning av stämmornas godkännanden utsträcks tiden för registrering till tolv månader efter styrelsernas emissionsbeslut.

Konvertiblerna i Peab kommer att uppgå till sammantaget nominellt högst 600.000.000 kronor, och konvertiblerna i Peab Industri till sammantaget nominellt högst 400.000.000 kronor. Konverteringskursen ska uppgå till 125 procent av börskursen för B-aktier i respektive bolag under en mätperiod i november 2007. Emissionsbesluten kommer i sedvanlig ordning att innehålla en föreskrift om lägsta konverteringskurs. För det fall att konverteringskursen fastställs till den lägsta konverteringskursen kommer, vid full anslutning till erbjudandena, utspädningen att uppgå till cirka 6,9 procent av aktiekapitalet och 3,4 procent av rösterna i Peab samt cirka 7,7 procent av aktiekapitalet och cirka 3,8 procent av röstetalet i Peab Industri.

Konvertiblerna kommer att löpa med en fast ränta som bl.a. baseras på konverteringskursen och det beräknade marknadsvärdet för konvertiblerna vid konvertiblernas utgivande.

Emissionerna kommer att riktas till dotterbolag till Peab respektive Peab Industri med rätt och skyldighet för dotterbolagen att erbjuda de anställda i Peab-koncernen och Peab Industri-koncernen att förvärva konvertiblerna. Dotterbolagen ska vara skyldiga att rikta erbjudanden till de anställda i Peab-koncernen och Peab Industri-koncernen senast den 26 november 2007, innebärande rätt för de anställda att förvärva konvertibler under perioden fram t.o.m. den 12 december 2007.

Som ytterligare bakgrundsinformation kan nämnas att det sedan tidigare finns ett utestående konvertibelprogram för personalen i Peab-koncernen. Aktiemarknadsnämnden har i uttalandet 2006:46 uttalat att det vore förenligt med god sed på aktiemarknaden att göra vissa förändringar i villkoren för de utestående konvertiblerna, innebärande rätt för de anställda att konvertera till aktier tidigare än vad villkoren ursprungligen angav, i syfte att ge innehavarna rätt att delta i utdelningen av Peab Industri.

Emissionen i Peab

För de anställdas rätt att delta i det erbjudande som följer efter emissionen i Peab gäller följande:

  1. Ledande befattningshavare i Peab-koncernen kommer att ges rätt att teckna maximalt 16.000 konvertibler, eller det lägre antal som motsvarar en total teckningslikvid om 1.200.000 kronor.

  2. Övriga anställda i Peab-koncernen samt anställda i Peab Industri-koncernen (ledande befattningshavare såväl som övriga anställda) kommer att ges rätt att teckna maximalt 4.000 konvertibler, eller det lägre antal som motsvarar en total teckningslikvid om 300.000 kronor.

Vid överteckning kommer tilldelning att ske enligt följande:

  • i första hand ska samtliga anställda, oavsett koncerntillhörighet, erhålla 200 konvertibler;

  • i andra hand ska ledande befattningshavare och övriga anställda i Peab-koncernen erhålla upp till 4.000 konvertibler, eller det lägre antal som motsvarar en total teckningslikvid om 300.000 kronor, pro rata i förhållande till det antal konvertibler som anmälan avser;

  • i tredje hand ska ledande befattningshavare i Peab-koncernen erhålla upp till 16.000 konvertibler, eller det lägre antal som motsvarar en total teckningslikvid om 1.200.000 kronor, pro rata i förhållande till det antal konvertibler som anmälan avser;

  • i fjärde hand ska ledande befattningshavare och övriga anställda i Peab Industri-koncernen erhålla upp till 4.000 konvertibler, eller det lägre antal som motsvarar en total teckningslikvid om 300.000 kronor, pro rata i förhållande till det antal konvertibler som anmälan avser; och

  • i femte hand enligt lottning.

Emissionen i Peab Industri

För de anställdas rätt att delta i det erbjudande som följer efter emissionen i Peab Industri gäller följande:

  1. Ledande befattningshavare i Peab Industri-koncernen kommer att ges rätt att teckna maximalt 16.000 konvertibler, eller det lägre antal som motsvarar en total teckningslikvid om 1.200.000 kronor.

  2. Övriga anställda i Peab Industri-koncernen samt anställda i Peab-koncernen (ledande befattningshavare såväl som övriga anställda) kommer att ges rätt att teckna maximalt 4.000 konvertibler, eller det lägre antal som motsvarar en total teckningslikvid om 300.000 kronor.

Vid överteckning kommer tilldelning att ske enligt följande:

  • i första hand ska samtliga anställda, oavsett koncerntillhörighet, erhålla 200 konvertibler;

  • i andra hand ska ledande befattningshavare och övriga anställda i Peab Industri-koncernen erhålla upp till 4.000 konvertibler, eller det lägre antal som motsvarar en total teckningslikvid om 300.000 kronor, pro rata i förhållande till det antal konvertibler som anmälan avser;

  • i tredje hand ska ledande befattningshavare i Peab Industri-koncernen erhålla upp till 16.000 konvertibler, eller det lägre antal som motsvarar en total teckningslikvid om 1.200.000 kronor, pro rata i förhållande till det antal konvertibler som anmälan avser;

  • i fjärde hand ska ledande befattningshavare och övriga anställda i Peab-koncernen erhålla upp till 4.000 konvertibler, eller det lägre antal som motsvarar en total teckningslikvid om 300.000 kronor, pro rata i förhållande till det antal konvertibler som anmälan avser; och

  • i femte hand enligt lottning.

Skäl för de korsvisa inslagen

Vid tidpunkten för emissionsbesluten ingår samtliga anställda i en och samma koncern, Peab-koncernen. En anställd bör inte gå miste om chansen att delta i ett erbjudande beroende på i vilken koncern den anställde har sin anställning i efter verksamhetsuppdelningen. Vidare är, även efter avskiljningen och noteringen av Peab Industri, ett väl fungerande samarbete mellan de bägge koncernerna viktigt. Peab Industri-koncernen kommer t.ex. att vara en mycket viktig leverantör till Peab-koncernen. Dessutom kommer ägarbilderna i Peab respektive Peab Industri, åtminstone intill tidpunkten för avskiljande av aktierna i Peab Industri, att vara identiska. Styrelserna för Peab och Peab Industri är därför av uppfattningen att det ligger i Peabs respektive Peab Industris och dess aktieägares intresse, att de anställda i bägge koncernerna ges möjlighet att delta i bägge erbjudandena, särskilt som vid överteckning tilldelningsrätten för anställda i den ”icke-erbjudande koncernen” är underordnad den rätt som tillkommer anställda i den ”erbjudande koncernen”.

I sammanhanget kan det noterats att ett alternativ hade varit att genomföra emissionerna och erbjudandena innan Peab Industri avskiljs från Peab. För att få en korrekt prissättning på erbjudandena, utan några skatterisker för såväl de anställda som bolagen, behövs dock enskilda marknadsvärderingar av båda bolagen. För Peabs del finns visserligen en daglig marknadsvärdering genom att bolagets B-aktie handlas på Stockholmsbörsen, men för Peab Industris del kan en marknadsvärdering ske först efter att bolagets B-aktie har noterats på Stockholmsbörsen, vilket beräknas ske den 1 ok­to­ber 2007. Med beaktande av mätperiod för prissättning samt begränsningar för de anställda att handla i aktierelaterade instrument under en period om 30 dagar för avgivande av kvartalsrapport, kan erbjudandena till de anställda dessutom inte lämnas före den 24 november 2007.

Mot bakgrund av ovanstående bedömer styrelserna i respektive bolag att det är naturligt och försvarligt, samt framför allt till gagn för respektive bolag och dess aktieägare, att anställda i bägge koncernerna ges en rätt att delta i erbjudandena enligt ovan.

Frågeställning

Mot ovanstående bakgrund hemställs att Aktiemarknadsnämnden uttalar huruvida det är förenligt med god sed på aktiemarknaden att Peab och Peab Industri i enlighet med det anförda erbjuder anställda i bägge koncernerna att delta i erbjudandena.

Överväganden

Aktiemarknadsnämnden har i initiativuttalandet AMN 2002:1 lagt fast vad som är god sed vid beslut om och utformningen av olika slag av incitamentsprogram. Nämnden konstaterar där att sådana program kan utformas på många olika sätt. Den nu aktuella modellen där anställda – på initiativ av båda de berörda bolagens styrelser – erbjuds att delta i program som relaterar till utvecklingen inte bara i arbetsgivarbolaget utan också i ett närstående bolag nämns visserligen inte i uttalandet. Enligt nämndens mening kan de syften som ligger bakom ställningstagandena i initiativuttalandet emellertid inte anses lägga hinder i vägen för en sådan konstruktion.

Aktiemarknadsnämnden tar inte ställning till de i övrigt redovisade detaljerna i de beskrivna programmen.