Dispens från fyraveckorsfristen (Nasdaq – OMX)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 23 maj 2007 en framställning från Advokatfirman Cederquist KB i egenskap av ombud för Nasdaq Stock Market Inc.

Bakgrund

Beträffande bakgrunden till framställningen lämnas följande redogörelse, som är hämtad ur framställningen till nämnden.

Nasdaq Stock Market Inc. (”Budgivaren”) överväger att lämna ett offentligt erbjudande (”Erbjudandet”) avseende samtliga aktier i OMX AB (”Målbolaget”) vars aktier är noterade på Stockholmsbörsen med sekundärnoteringar på börserna i Helsingfors, Köpenhamn och Reykjavik. Stockholmsbörsen har bekräftat att Erbjudandet regleras exklusivt av det svenska regelverket för offentliga erbjudanden.

I händelse av att Erbjudandet lämnas kommer vederlaget till viss del att utgöras av aktier i Budgivaren och Budgivaren kommer att upprätta ett Registration Statement Form S-4 att inges till Securities Exchange Commission i Amerikas Förenta Stater enligt Securities Act 1933. Vidare kommer en Erbjudandehandling att upprättas enligt svenska regler. För att uppfylla kraven enligt de olika regelverken krävs ett omfattande arbete med att konvertera Målbolagets räkenskaper till US Generally Accepted Accounting Principles. Detta arbete måste ske parallellt med upprättandet och ingivandet av Form S-4 och bedöms för närvarande ta minst tio veckor i anspråk.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs mot nu angivna bakgrund att nämnden meddelar dispens från kravet i punkt II.6 i Stockholmsbörsens takeover-regler samt enligt 2 kap 3 § lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, att inom fyra veckor från offentliggörande av ett offentligt erbjudande upprätta en erbjudandehandling. Budgivaren önskar att nämnden medger den ovan angivna fristen att vara tio veckor. Budgivaren förbehåller sig rätten att återkomma med begäran om förlängning om skäl därtill skulle föreligga.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i bolag som är aktiemarknadsbolag. Enligt 2 kap. 3 § LUA ska budgivaren inom fyra veckor från lämnandet av ett sådant erbjudande upprätta en erbjudandehandling och hos Finansinspektionen ansöka om godkännande av den. Om det finns särskilda skäl, får Finansinspektionen förlänga tidsfristen.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 4 och 5 §§ förordningen (1991:1007) om handel och tjänster på värdepappersmarknaden överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om förlängning av tidsfristen (FFFS 2006:4). Aktiemarknadsnämnden har tidigare beviljat sådan förlängning (se AMN 2006:28 och AMN 2007:11).

I det nu aktuella fallet har Nasdaq Stock Market Inc. ansökt om en förlängning av tidsfristen från fyra till tio veckor. Enligt nämndens mening finns det förutsättningar att, på i ansökan anförda skäl, bevilja en förlängning av tidsfristen för upprättande och ansökan om godkännande av erbjudandehandlingen. Några skäl som talar emot en sådan förlängning kan inte anses föreligga.

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs eller auktoriserade marknadsplats där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen eller marknadsplatsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser det nu aktuella erbjudandet, att Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden (”takeover-reglerna”) ska följas. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna medge undantag från reglerna.

Även enligt punkten II.6 i takeover-reglerna ska budgivaren inom fyra veckor från lämnandet av ett erbjudande upprätta en erbjudandehandling. Enligt nämndens mening finns det i det nu aktuella fallet förutsättningar att, på i ansökan anförda skäl, bevilja undantag även från den regeln.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger att Nasdaq Stock Market Inc. inom tio veckor från lämnandet av det offentliga uppköpserbjudandet till aktieägarna i OMX AB upprättar en erbjudandehandling och hos Finansinspektionen ansöker om godkännande av den.