Dispens från bud på teckningsoptioner (IBM – Telelogic)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 4 juni 2007 en framställning från Mannheimer Swartling Advokatbyrå som ombud för IBM.

Bakgrund

I framställningen till nämnden anförs följande.

IBM (”Budgivaren”) planerar att – genom ett svenskt dotterbolag – lämna ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Telelogic AB (publ) (”Målbolaget”), vars aktier är noterade på Stockholmsbörsen (”Erbjudandet”). Vederlaget i Erbjudandet avses utgöras av kontanter.

Inom ramen för ett befintligt optionsprogram har Målbolaget tilldelat köpoptioner till i vart fall flertalet anställda i Målbolags-koncernen (”Globala Optionsprogrammet”). Köpoptionerna enligt det Globala Optionsprogrammet är knutna till anställningen och förutsätter intjäning över tiden (s.k. vesting). Vidare är optionerna ej överlåtbara. Någon skyldighet att låta Erbjudandet omfatta dessa köpoptioner, som inte utgör finansiella instrument, finns inte.

För att kunna fullgöra sina förpliktelser enligt det Globala Optionsprogrammet har Målbolaget emitterat teckningsoptioner i olika serier till ett helägt dotterbolag (”Dotterbolaget”). Dotterbolaget innehar teckningsoptioner som ännu inte tagits i anspråk inom ramen för det Globala Optionsprogrammet. Under Erbjudandets löptid kommer således Dotterbolaget att inneha teckningsoptioner som inte ianspråktagits.

Utöver de köp- och teckningsoptioner som givits ut inom ramen för det Globala Optionsprogrammet, har Målbolaget givit ut optioner till vissa anställda knutna till viss av Målbolaget bedriven verksamhet i utlandet (”QSS-optionerna”). Enligt uppgift från företrädare för Målbolaget saknas skriftliga villkor för QSS-optionerna. Budgivaren har dock inhämtat information från Målbolaget att QSS-optionerna berättigar till förvärv av aktier i Målbolaget och att leverans av dessa aktier har säkrats genom att Målbolaget har emitterat aktier till en amerikansk trust. Vidare har Målbolaget försett Budgivaren med information om det totala antalet utestående QSS-optioner, det totala antalet anställda som innehar QSS-optioner, liksom gällande lösenpris (strike price) för QSS-optionerna. Sannolikt utgör QSS-optionerna inte sådana finansiella instrument som omfattas av Budgivarens skyldighet enligt punkt II.9 i Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (2007-05-01) (”takeover-reglerna”) att, under de förutsättningar som anges i denna bestämmelse, inkludera finansiella instrument i Erbjudandet. I avsaknad av skriftliga villkor för QSS-optionerna kan det dock inte uteslutas att dessa optioner omfattas av nämnda skyldighet.

Det är Budgivarens avsikt att tillsammans med Målbolaget utarbeta och tillse att ett erbjudande lämnas till de anställda som innehar optioner enligt det Globala Optionsprogrammet samt de anställda som innehar QSS-optioner att, under acceptfristen i Erbjudandet, efterge sina rättigheter enligt optionerna mot kontant vederlag. Det är Budgivarens ambition att detta erbjudande till de anställda ska ha förutsättningar att nå en hög grad av anslutning. Erbjudandet till de anställda kommer att villkoras av att Erbjudandet fullföljs.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden, mot bakgrund av vad som anförts i framställningen, medger Budgivaren undantag från skyldigheten i punkt II.9 tredje stycket i takeover-reglerna att i Erbjudandet inkludera de teckningsoptioner som innehas av Dotterbolaget samt QSS-optionerna (i den mån det föreligger en skyldighet för Budgivaren att inkludera QSS-optionerna i Erbjudandet). Det hemställs vidare att framställningen behandlas konfidentiellt.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier. Lagen är tillämplig på ett sådant uppköpserbjudande som beskrivs i framställningen till nämnden.

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs eller auktoriserade marknadsplats där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen eller marknadsplatsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser ett erbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på Stockholmsbörsen att Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden (”takeover-reglerna”) ska följas. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 medge undantag från dessa regler.

Av punkten II.9 i takeover-reglerna följer att ett uppköpserbjudande avseende aktier alltid måste omfatta även andra av målbolaget utgivna finansiella instrument som är relaterade till aktierna, om prissättningen av dessa instrument väsentligt påverkas av aktiernas prissättning. Det innebär att ett uppköpserbjudande typiskt sett också ska omfatta av målbolaget utgivna konvertibler och teckningsoptioner. Vederlaget för sådana instrument ska vara skäligt.

Syftet med regeln att ett uppköpserbjudande ska omfatta även till aktien relaterade instrument är att innehavarna av sådana instrument inte ska behöva riskera att efter ett förvärv av aktierna i bolaget bli sittande med ett instrument kopplat till onoterade aktier som uteslutande eller näst intill uteslutande innehas av budgivaren. Detta syfte gör sig uppenbarligen inte gällande om teckningsoptionerna innehas av ett helägt dotterbolag till målbolaget (jfr AMN 2006:59). Nämnden anser därför förutsättningar föreligga för att bevilja dispens i enlighet med vad som yrkas i framställningen såvitt avser de teckningsoptioner som innehas av Dotterbolaget. I enlighet med vad nämnden tidigare uttalat finns det inte heller någonting som hindrar att syftet bakom den aktuella bestämmelsen uppnås på något annat sätt, om detta garanterar innehavarna av instrumenten i fråga likvärdig behandling (jfr bl.a. AMN 2004:24). Nämnden anser därför förutsättningar föreligga för att bevilja dispens i enlighet med vad som yrkas i framställningen såvitt avser QSS-optionerna (i den mån det föreligger en skyldighet för budgivaren att inkludera QSS-optionerna i erbjudandet). Några skäl som talar emot dispens föreligger inte.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger IBM dispens från skyldigheten i punkten II.9 i Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden, att i det aktuella erbjudandet avseende aktierna i Telelogic inkludera de teckningsoptioner som innehas av Dotterbolaget samt QSS-optionerna.