Dispens från fyraveckorsfristen (Dubai – OMX)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 31 augusti 2007 en framställning från Linklaters Advokatbyrå i egenskap av ombud för Borse Dubai Limited.

Bakgrund

Beträffande bakgrunden till framställningen lämnas följande redogörelse, som är hämtad ur framställningen till nämnden.

Borse Dubai har lämnat ett offentligt erbjudande avseende samtliga aktier i OMX AB (”Erbjudandet”), vars aktier är noterade på OMX Nordic Exchange Stockholm (”Stockholmsbörsen”) med sekundärnoteringar på börserna i Helsingfors, Köpenhamn och Reykjavik. Stockholmsbörsen har bekräftat att Erbjudandet regleras exklusivt av det svenska regelverket för offentliga erbjudanden. OMX är sedan tidigare föremål för ett offentligt uppköpserbjudande lämnat av Nasdaq Stock Market Limited (”Nasdaq”).

I ett pressmeddelande den 9 augusti 2007 offentliggjorde Borse Dubai att man inlett en så kallad book building-process med vissa utvalda investerare i syfte att genomföra förvärv av aktier i OMX till ett pris om 230 kronor samt att ingå optionsavtal avseende aktier i OMX till ett lösenpris om 230 kronor.

I ett pressmeddelande den 17 augusti 2007 offentliggjorde Borse Dubai ett offentligt kontanterbjudande till aktieägarna i OMX om att köpa samtliga aktier i OMX till ett pris om 230 kronor kontant för varje aktie.

Den 23 augusti 2007 fattade Finansinspektionen ett beslut i vilket man uttalade att pressmeddelandet den 9 augusti 2007 utgjorde ett offentligt erbjudande enligt 1 kap. 2 § första punkten lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA.

Enligt 2 kap. 3 § LUA ska en budgivare inom fyra veckor från offentliggörande av ett offentligt erbjudande upprätta en erbjudandehandlig och hos Finansinspektionen ansöka om godkännande av den. Om det finns särskilda skäl, får Finansinspektionen förlänga tidsfristen. Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om förlängning av tidsfristen (FFFS 2006:4). Även enligt punkten II.6 i Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (”takeover-reglerna”) ska budgivaren inom fyra veckor från lämnandet av ett erbjudande upprätta en erbjudandehandling. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna medge undantag från reglerna.

Borse Dubai arbetar med att snarast möjligt färdigställa erbjudandehandlingen. Transaktionen är mycket omfattande och OMX' verksamhet, liksom det regelverk som blir tillämpligt, är mycket komplext. En stor mängd information behöver samlas in, analyseras och bearbetas för att en erbjudandehandling ska kunna upprättas som uppfyller tillämpliga krav och som på bästa sätt ger samtliga aktieägare tillräcklig information för att kunna fatta ett välgrundat beslut om Erbjudandet. Borse Dubai har i detta arbete utgått från att Erbjudandet lämnades genom pressmeddelandet den 17 augusti 2007. Genom Finansinspektionens beslut den 23 augusti 2007 började fristen för att inkomma med en erbjudandehandling löpa redan den 9 augusti 2007.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden mot ovan angivna bakgrund meddelar dispens från kravet att inom fyra veckor från den 9 augusti 2007 upprätta en erbjudandehandling. Borse Dubai önskar att nämnden medger att den angivna fristen förlängs till och med den 14 september 2007. Borse Dubai förbehåller sig rätten att återkomma med ansökan om ytterligare förlängning om skäl därtill skulle föreligga.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i bolag som är aktiemarknadsbolag. Enligt 2 kap. 3 § LUA ska budgivaren inom fyra veckor från lämnandet av ett sådant erbjudande upprätta en erbjudandehandling och hos Finansinspektionen ansöka om godkännande av den. Om det finns särskilda skäl, får Finansinspektionen förlänga tidsfristen.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om förlängning av tidsfristen (FFFS 2006:4).

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs eller auktoriserade marknadsplats där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen eller marknadsplatsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser det nu aktuella erbjudandet, att OMX Nordic Exchange Stockholm ABs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden” (”takeover-reglerna”) ska följas. Även enligt punkten II.6 i takeover-reglerna ska budgivaren inom fyra veckor från lämnandet av ett erbjudande upprätta en erbjudandehandling. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna medge undantag från reglerna.

I det nu aktuella fallet har Borse Dubai i sin planering utgått från att tidsfristen på fyra veckor skulle börja löpa den 17 augusti 2007 då Borse Dubai offentliggjorde ett offentligt kontanterbjudande till aktieägarna i OMX att köpa samtliga aktier i OMX. Som en konsekvens av Finansinspektionens beslut den 23 augusti ska emellertid tidsfristen räknas från den 9 augusti. Enligt nämndens mening talar redan detta för att bevilja en sådan förlängning av tidsfristen som Borse Dubai begär. Nämnden noterar att erbjudandet visserligen är ett kontanterbjudande och därför inte kräver en så omfattande erbjudandehandling som är fallet vid erbjudanden med exempelvis aktier som vederlag men å andra sidan gäller ett målbolag vars verksamhet är komplex och vars verksamhet styrs av ett omfattande legalt regelverk. Några skäl som talar emot en förlängning av tidsfristen kan inte anses föreligga.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger att tidsfristen för Borse Dubai Limited att upprätta och hos Finansinspektionen ansöka om godkännande av en erbjudandehandling avseende det offentliga uppköpserbjudandet till aktieägarna i OMX AB förlängs till den 14 september 2007.