Förlängd dispens från budplikt (Betting Promotion)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 11 januari 2008 en framställning från Setterwalls Advokatbyrå på uppdrag av Povl Lautrup. Framställningen rör förlängd dispens från budplikt. Uttalandet offentliggjordes den 22 januari 2008.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Aktierna i Betting Promotion Sweden AB (publ) (”Bolaget”) är noterade på Nordic Growth Market NGM. Vid extra bolagsstämma den 2 december 2005 beslutade Bolaget att genom riktad apportemission mot utgivande av 193.840.629 aktier förvärva aktierna i Permac Ltd. Efter emissionen uppgår antalet aktier i Bolaget till 199.835.700. Efter genomförande av emissionen kom Povl Lautrup, genom det av honom kontrollerade bolaget Key Quest Ltd (”Lautrup”), att kontrollera totalt 99.798.460 aktier i Bolaget motsvarande 49,94 procent av det totala antalet aktier och röster. I skrivelse till Aktiemarknadsnämnden inkommen den 2 februari 2006 hemställde Lautrup om nämndens medgivande till dispens från reglerna om budplikt, med angivande av att han hade för avsikt att inom en period om 24 månader minska sitt innehav till under 30 procent.

I beslut den 9 februari 2006 (AMN 2006:3) medgav Aktiemarknadsnämnden Lautrup undantag från den budplikt som uppkommit till följd av att Lautrup kommit att förvärva en andel av rösterna i Bolaget om ca 50 procent. Undantaget förenades med villkoret att Lautrup inom 24 månader från dagen för beslutet, dvs. senast den 8 februari 2008, nedbringade sin andel av röstetalet i Bolaget till mindre än 30 procent.

Lautrup har i omgångar under 2006 och 2007 avyttrat totalt 14.438.000 aktier och innehar idag 85.360.460 aktier i Bolaget motsvarande en andel av det totala antalet aktier och röster om ca 42,7 procent. Därutöver har i olika sammanhang sökts möjligheter att genom strukturaffärer ytterligare nedbringa Lautrups andel av rösterna i Bolaget men detta har av olika anledningar inte kunnat genomföras. Inte heller har försäljning via börsen kunnat genomföras pga. den låga likviditeten i aktien.

Kursutvecklingen för Bolagets aktie har varit negativ och under tidsperioden från Aktiemarknadsnämndens beslut fram till idag har kursen fallit från ca 5 kronor till ca 2 kronor. Samtidigt har omsättningen varit relativt begränsad och en försäljning av större poster över börsen skulle medföra ytterligare press på aktiekursen till förfång för samtliga aktieägare. Av statistik tillgänglig via NGM framgår att den genomsnittliga omsättningen (antal aktier) per handelsdag under perioden 2006-02-10–2008-01-08 uppgått till knappt 142.000 aktier.

Lautrup söker kontinuerligt efter möjligheter att genom en strukturaffär eller på annat sätt nedbringa sin andel av rösterna till under 30 procent. För att undvika ytterligare press på aktiekursen till förfång för aktieägarkollektivet som helhet behöver Lautrup dock ytterligare tid till förfogande för att nedbringa sin röstandel genom sådan åtgärd. Rådande marknadsklimat har dessutom försvårat möjligheterna att genomföra strukturaffär i aktien. Med hänvisning till det ovan anförda hemställer jag på uppdrag av Lautrup att Aktiemarknadsnämnden ändrar det villkor med vilket nämnden i uttalandet AMN 2006:3 förenat sitt beslut om undantag från budplikt för Lautrup, på det sättet att den tid inom vilken Lautrup har att nedbringa sin röstandel i Bolaget förlängs med 24 månader till den 9 februari 2010.

Överväganden

Den dispens från budplikt som Aktiemarknadsnämnden beviljade Lautrup genom uttalandet AMN 2006:3 baserades på de regler om budplikt som då fanns i Näringslivets Börskommittés (NBK) regler rörande offentliga erbjudanden om aktieförvärv. I dag finns reglerna om budplikt i lag. Den nu aktuella framställningen är emellertid alltjämt att bedöma med utgångspunkt i NBKs regler.

Enligt punkten III.1 i NBK-reglerna inträdde budplikt när någon genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger trettio procent av det totala antalet röster i bolaget. Aktiemarknadsnämnden hade enligt punkt I.2 möjlighet att meddela undantag från NBK-reglerna. I kommentaren till punkt III.1 nämndes som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag från budplikt bl.a. att innehavet hade uppkommit till följd av en emission av aktier som utgjort vederlag vid köp av bolag eller annan egendom. Aktiemarknadsnämnden kunde förena sitt beslut med villkor.

I anledning av Lautrups framställning till nämnden i februari 2006 konstaterade nämnden att den tidigare hade meddelat dispens i liknande situationer och att en dispens i det aktuella fallet måste ligga i aktieägarkollektivets intresse. Lautrup medgavs därför rätt att förvärva aktier som representerade närmare 50 procent av röstetalet för samtliga aktier i Betting Promotion Sweden utan att behöva lämna ett budpliktsbud. Dispensen förenades emellertid med villkoret att Lautrup inom högst 24 månader från dagen för beslutet nedbringade sin andel av röstetalet i bolaget till mindre än 30 procent.

Aktiemarknadsnämnden har den principiella utgångspunkten att, när ett beslut om undantag har förenats med villkor, detta villkor skall uppfyllas, eftersom det är av betydelse för förutsebarheten inom aktiemarknaden. Det hindrar inte att undantagsfall kan förekomma då det måste anses ligga i aktieägarkollektivets intresse att ett undantag utsträcks i tiden.

I förevarande fall noterar nämnden att handeln i Betting Promotion Sweden aktien och kursutvecklingen varit ogynnsam för större utförsäljningar i marknaden. Som framgår av framställningen hade emellertid Lautrup intill ingivandet av denna ansökan lyckats avyttra totalt drygt 14 miljoner aktier och därigenom minskat sin andel i bolaget till 42,7 procent av röstetalet. I ett s.k. flaggningsmeddelande av den 18 januari 2008 upplyses att Lautrup den dagen avyttrat ytterligare 10 miljoner aktier och nu har ett aktieinnehav i bolaget som representerar 37,7 procent av röstetalet.

Nämnden är mot nu nämnda bakgrund beredd att medge Lautrup viss ytterligare frist för att nedbringa röstandelen i Betting Promotion Sweden till under 30 procent men finner den begärda tiden för förlängning oacceptabelt lång.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Povl Lautrup, genom det av honom kontrollerade bolaget Key Quest Ltd, dispens från budplikt i Betting Promotion Sweden till den 9 februari 2009. Någon ytterligare förlängning kan inte påräknas.