Dispens från budplikt (CA Fastigheter – Scribona)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 18 augusti 2008 en framställning från Linklaters Advokatbyrå som ombud för CA Fastigheter AB. Framställningen rör dispens från budplikt.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Den 23 juli 2008 flaggade CA Fastigheter AB (”CA”) för att bolaget samma dag förvärvat aktier i Scribona, så att CA, tillsammans med närstående, innehade ca 35 procent av rösterna i Scribona, dvs. budpliktsgränsen överskreds. Idag äger CA, tillsammans med närstående, aktier motsvarande ca 35,1 procent av rösterna i Scribona.

CA skulle helst ha velat lägga ett budpliktsbud på utestående aktier i Scribona, men skjuta upp anmälningsperioden till januari 2009. Ett sådant förfarande har bedömts vara det ekonomiskt bästa för Scribona och samtliga dess aktieägare. Aktiemarknadsnämnden har emellertid idag meddelat att detta inte skulle vara förenligt med god sed på aktiemarknaden.

I framställningen till nämnden anhåller CA därför om dispens från budplikten på sådant sätt att CA inte behöver lägga något budpliktsbud, på villkor att CA senast den 17 september 2008 avyttrar så många Scribona-aktier att CAs innehav understiger 30 procent av röstetalet för samtliga aktier i Scribona.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från bestämmelserna i 3 kap. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Enligt 3 kap. 1 § LUA skall den som, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet omedelbart offentliggöra hur stort hans eller hennes aktieinnehav i bolaget är och inom fyra veckor därefter lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget (budplikt). Om aktieinnehavet under denna tid minskas till mindre än tre tiondelar, bortfaller enligt 6 § budplikten.

I det nu aktuella fallet uppnådde CA den 23 juli 2008 en röstandel om mer än 30 procent i Scribona och passerade därmed gränsen för budplikt. I en framställning till Aktiemarknadsnämnden den 14 augusti 2008 hemställde CA att nämnden skulle uttala att det vid ett fullgörande av budplikten genom ett offentligt erbjudande senast den 20 augusti 2008 skulle vara förenligt med god sed att låta acceptfristen börja löpa den 2 januari 2009. Sedan nämnden idag uttalat att så inte skulle vara fallet återstår endast ett par dagar av den i 3 kap. 1 § stipulerade fyraveckorsfristen för att antingen lämna ett erbjudande med acceptfrist i sådan anslutning till erbjudandehandlingens offentliggörande som kan anses vara praxis på marknaden eller avyttra aktier så att innehavet inte längre uppgår till tre tiondelar av röstetalet. Det är uppenbart att ingetdera av dessa handlingsalternativ på så kort tid låter sig genomföras på ett seriöst sätt. Enligt nämndens mening finns därför förutsättningar att, i enlighet med framställningen och med stöd i 7 kap. 5 § LUA, medge dispens från budplikten under förutsättningen att CAs aktieinnehav i Scribona senast den 17 september 2008 nedbringas till mindre än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger CA Fastigheter AB undantag från den uppkomna budplikten i Scribona AB under förutsättning att aktieinnehavet senast den 17 september 2008 nedbringas till mindre än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Om aktieinnehavet efter detta datum uppgår till tre tiondelar eller mer av röstetalet för samtliga aktier i Scribona, föreligger omedelbar budplikt.