Dispens från budplikt (HealthCap – Investor – Aerocrine)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 23 oktober 2008 en framställning från Mannheimer Swartling Advokatbyrå på uppdrag av HealthCap och Investor Investments. Framställningen rör undantag från budplikt i samband med deltagande i en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna.

Framställningen

I framställningen till nämnden anförs i huvudsak följande.

Aerocrine AB (”Aerocrine”) är ett svenskt bolag vars aktier är upptagna till handel på OMX Nordiska Börs Stockholm. Aerocrine, som är aktivt inom en forsknings- och utvecklingsintensiv bransch, bedömer att bolaget nu är i behov av ett kapitaltillskott om ungefär 90 milj. kr för att kunna upprätthålla en konkurrenskraftig utveckling av teknik och produkter och därmed skapa förutsättningar för lönsamhet.

Styrelsen för Aerocrine har, mot ovan angiven bakgrund, för avsikt att besluta om en nyemission med företrädesrätt för bolagets aktieägare under förutsättning av bolagsstämmans godkännande (”Nyemissionen”).

HealthCap (bestående av HealthCap AEROC Holding AB och Odlander, Fredrikson & Co AB) samt Investor Investments Europe Ltd (”Investor Investments”) är de två största aktieägarna i Aerocrine. HealthCap innehar för närvarande cirka 25,9 procent och Investor Investments cirka 20,3 procent av aktierna och rösterna i Aerocrine. Både HealthCap och Investor Investments avser att teckna hela sin respektive företrädesrättsandel i Nyemissionen, men kommer inte att lämna emissionsgarantier (och kommer inte heller att teckna mer än respektive andel, annat än om det bedöms väsentligt för genomförandet av Nyemissionen och sådan teckning skulle vara möjlig utan att bolagen därigenom uppnår 30 procent i Aerocrine).

Om Nyemissionen inte fulltecknas kan det inte uteslutas att HealthCaps respektive Investor Investments aktieinnehav, till följd av deltagande i Nyemissionen med stöd av företrädesrätt, kan komma att uppnå och passera gränsen för budplikt. Varken HealthCaps eller Investor Investments ägarandel i Aerocrine kommer dock att öka till mer än högst 35 procent vid fullt utnyttjande av respektive bolags företrädesrätt. Den ökning av HealthCaps respektive Investor Investments ägarandel i Aerocrine som därvid kan uppstå i samband med Nyemissionen innebär inte att det från respektive bolag finns någon avsikt att passera budpliktsgränsen och således inte heller att det finns något intresse att förvärva samtliga aktier i Aerocrine.

Enligt villkoren för Nyemissionen kommer det stå samtliga aktieägare fritt att teckna inte bara sin proportionerliga andel, utan även så många aktier man därutöver önskar förvärva. Därmed har övriga aktieägare möjlighet att begränsa, eller sammantaget helt undvika, en ökning av HealthCaps och Investor Investments respektive ägarandel (jfr prop. 2005/06:140 s. 117 samt t.ex. Aktiemarknadsnämndens uttalanden 2005:50 och 2008:4). Det skulle vidare, enligt framställningen, vara till fördel för såväl Aerocrine som bolagets övriga aktieägare om HealthCap och Investor Investments deltar i Nyemissionen.

HealthCap och Investor Investments hemställer på ovan angivna grunder om undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma genom HealthCap respektive Investor Investments teckning av nya aktier i Aerocrine med företrädesrätt.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från bestämmelserna i 3 kap. En sådan ansökan kan göras av en aktieägare i ett sådant.bolag som avses i 3 kap. 1 § andra stycket eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon efter förvärv av aktier, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

I det nu aktuella fallet kan – om övriga aktieägare inte tecknar sina företrädesandelar i i nyemissionen i Aerocrine fullt ut – HealthCap och Investor Investments genom att teckna sina företrädesandelar uppnå ett aktieinnehav som för var och en av dem representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Enligt 3 kap. 1 § första stycket 2 LUA utlöser ett sådant innehav en skyldighet att inom fyra veckor lämna offentliga uppköpserbjudanden avseende resterande aktier i bolaget (budplikt).

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag bl.a. anförts att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117).

Aktiemarknadsnämnden har tidigare beviljat dispens från budplikt som uppkommit i samband teckning av aktier i en företrädesemission, se bl.a. AMN 2006:41. Enligt nämndens mening finns det också i det nu aktuella fallet förutsättningar för att bevilja sådan dispens, om emissionen beslutas eller godkänns av bolagsstämma.

HealthCap respektive Investor Investments ska enligt framställningen inte lämna emissionsgarantier och kommer inte heller att teckna mer än respektive andel, annat än om det bedöms väsentligt för genomförandet av Nyemissionen och sådan teckning skulle vara möjlig utan att bolagen därigenom uppnår 30 procent i Aerocrine. Aktiemarknadsnämnden ser mot denna bakgrund och med hänsyn till vad som i övrigt anförs i framställningen inte skäl att kräva att stämmans beslut fattas med kvalificerad majoritet.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger HealthCap respektive Investor Investments undantag från den budplikt som kan uppkomma vid ett deltagande i den i framställningen beskrivna företrädesemissionen i Aerocrine på villkor dels att aktieägarna i kallelsen till bolagsstämman i Aerocrine informeras om hur stor kapital respektive röstandel som HealthCap respektive Investor Investments kan få genom emissionen, dels att deras respektive röstandelar i Aerocrine till följd emissionen inte kommer att öka till mer än högst cirka 35 procent.

Om HealthCap eller Investor Investments genom emissionen uppnår en röstandel om minst 30 procent och därefter, genom förvärv av ytterligare aktier i bolaget, ökar sin röstandel, utlöses budplikt.