Pressmeddelandets utformning (Peab)

Inledning

Peab AB offentliggjorde den 15 oktober 2008 ett pressmeddelande med rubriken ”Peab AB avser kalla till extra bolagsstämma för beslut om att lämna offentligt erbjudande till aktieägarna i Peab Industri AB”.

Pressmeddelandets första sida lyder enligt följande.

På resterande tre sidor redovisas bakgrund och motiv till förslaget samt mer detaljerade uppgifter om detsamma.

Aktiemarknadsnämnden uppmärksammades samma dag som pressmeddelandet offentliggjordes på att uttalandet hade uppenbara likheter med ett sådant pressmeddelande som enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden och OMX Nordiska Börs Stockholms takeover-regler ska upprättas av en budgivare vid lämnande av ett offentligt uppköpserbjudande. I en skrivelse till Peab ombads därför bolaget ge besked om vilka överväganden som vid utformning av pressmeddelandet gjorts i förhållande till lagen och takeover-reglerna.

Peabs yttrande

Av Peabs yttrande framgår sammanfattningsvis att samtliga styrelseledamöter i Peab, utom två arbetstagarledamöter, på grund av egna innehav av aktier eller konvertibler ansetts vara jäviga i frågan om ett bud på Peab Industrier. Styrelsen är därför inte beslutför i frågan om ett sådant bud. Huvudägarna valde mot denna bakgrund att lägga fram förslaget som ett initiativärende till en extra bolagsstämma.

Peab har bedömt begäran om extra bolagsstämma vara sådan information som enligt Nasdaq OMX Exchange Stockholms regelverk för emittenter ska offentliggöras och utformat pressmeddelandet på ett så heltäckande sätt som möjligt för att ge aktiemarknaden för kursbildningen relevant information.

Överväganden

Aktiemarknadsnämndens uppgift är att verka för god sed på den svenska aktiemarknaden. Varje åtgärd av ett svenskt aktiebolag som utgivit aktier vilka är noterade vid en reglerad marknad (aktiemarknadsbolag) eller av en aktieägare i ett sådant bolag, som avser eller kan vara av betydelse för en aktie i ett aktiemarknadsbolag kan bli föremål för nämndens bedömning. Nämnden har också till uppgift bl.a. att tolka börsreglerna rörande offentliga uppköpserbjudanden.

Peab är bundet av OMX Exchange Stockholms regelverk för emittenter och därmed underkastad en långtgående informationsskyldighet gentemot aktiemarknaden. Peab har bedömt att Huvudägarnas begäran om extra bolagsstämma var en sådan händelse som kräver information till marknaden genom ett pressmeddelande.

Aktiemarknadsnämnden godtar Peabs bedömning att börsreglerna innebär att bolaget var skyldigt att offentliggöra Huvudägarnas begäran om extra bolagsstämma. Det pressmeddelande som lämnades i anledning av Huvudägarnas begäran var utformat på ett sätt som hade påtagliga likheter med ett sådant pressmeddelande som enligt punkten II.3 i OMX Exchange Stockholms takeover-regler ska offentliggöras av den som beslutat lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende ett på marknadsplatsen ifråga noterat bolag. Pressmeddelandet synes av aktiemarknaden också ha uppfattats som ett sådant meddelande.

Enligt nämndens mening borde pressmeddelandet ha utformats på ett sådant sätt att det tydligare framgick att det inte var ett pressmeddelande enligt punkten II.3 i takeover-reglerna om ett lämnat erbjudande. Det hade också varit lämpligt att i pressmeddelandet upplysa att Peabs styrelse inte är beslutför i frågan om ett sådant erbjudande.