Förlängd dispens från budplikt (Betting Promotion)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 4 februari 2009 en framställning från Peder Keiller Alberoth som ombud för Povl Lautrup och Key-Quest Limited. Framställningen rör förlängning av den dispens från budplikt som Aktiemarknadsnämnden ursprungligen beviljade Lautrup genom uttalandet AMN 2006:3 på grundval av de regler om budplikt som då fanns i Näringslivets Börskommittés (NBK) regler rörande offentliga erbjudanden om aktieförvärv.

Bakgrund

Aktierna i Betting Promotion Sweden AB (publ) (”Betting Promotion”) är noterade på Nordic Growth Market NGM. Vid en extra bolagsstämma den 2 december 2005 beslutade Betting Promotion att genom riktad apportemission förvärva aktierna i Permac Ltd. Efter genomförande av emissionen kom Povl Lautrup, genom det av honom kontrollerade bolaget Key-Quest Ltd (”Lautrup”), att äga aktier i Betting Promotion motsvarande 49,94 procent av det totala antalet aktier och röster. I skrivelse till Aktiemarknadsnämnden den 2 februari 2006 hemställde Lautrup om nämndens medgivande till dispens från reglerna om budplikt, med angivande av att han hade för avsikt att inom en period om 24 månader minska sitt innehav till under 30 procent.

I beslut den 9 februari 2006 (AMN 2006:3) medgav Aktiemarknadsnämnden Lautrup undantag från den budplikt som uppkommit till följd av att Lautrup kommit att förvärva en andel av rösterna i Betting Promotion om ca 50 procent. Undantaget förenades med villkoret att Lautrup inom 24 månader från dagen för beslutet, dvs. senast den 8 februari 2008, nedbringade sin andel av röstetalet i Betting Promotion till mindre än 30 procent.

I en framställning till nämnden den 11 januari 2008 hemställde Lautrup om förlängd dispens från budplikt till den 9 februari 2010. Enligt denna framställning hade Lautrup i omgångar under 2006 och 2007 avyttrat aktier så att hans andel av det totala antalet aktier och röster i Betting Promotion hade minskat till ca 42,7 procent. Därutöver hade han i olika sammanhang sökt möjligheter att genom strukturaffärer ytterligare nedbringa sin andel av rösterna i Betting Promotion men detta hade av olika anledningar inte kunnat genomföras. Inte heller hade försäljning via börsen kunnat genomföras pga. den låga likviditeten i aktien. För att undvika ytterligare press på aktiekursen till förfång för aktieägarkollektivet som helhet behövde Lautrup ytterligare tid för att nedbringa sin röstandel.

I beslutet AMN 2008:2 noterade nämnden att handeln i Betting Promotionaktien och kursutvecklingen varit ogynnsam för större utförsäljningar i marknaden. Som framgick av framställningen hade emellertid Lautrup intill ingivandet av denna ansökan lyckats avyttra totalt drygt 14 miljoner aktier och därigenom minskat sin andel i Betting Promotion till 42,7 procent av röstetalet. I ett s.k. flaggningsmeddelande av den 18 januari 2008 upplystes att Lautrup den dagen avyttrat ytterligare 10 miljoner aktier och därmed hade ett aktieinnehav i Betting Promotion som representerade 37,7 procent av röstetalet.

Nämnden var mot nu nämnda bakgrund beredd att medge Lautrup viss ytterligare frist för att nedbringa röstandelen i Betting Promotion till under 30 procent men fann den begärda tiden för förlängning oacceptabelt lång. Aktiemarknadsnämnden medgav Povl Lautrup, genom det av honom kontrollerade bolaget Key-Quest Ltd, dispens från budplikt i Betting Promotion till den 9 februari 2009. I beslutet meddelades också att någon ytterligare förlängning inte kunde påräknas.

Framställning

I den nu aktuella framställningen hemställs att nämnden beviljar ytterligare en förlängning av dispens från budplikt. I framställningen anges att det har varit Key-Quests ambition att snarast komma ner under 30 % av ägandet i Betting Promotion, men pga. omständigheter utanför bolagets kontroll har detta inte varit genomförbart fullt ut. Key-Quest har minskat sitt ägande kontinuerligt under den aktuella perioden och så sent som i maj månad 2008 sålde man av 12.000.000 aktier i Betting Promotion och reducerade på sätt sitt ägande med nästan 6 % av det totala antalet aktier. För närvarande äger Key-Quest 31,7 % av aktierna och rösterna i Betting Promotion.

Eftersom både Betting Promotion och NGM-börsen haft ett turbulent år har handeln och särskilt efterfrågan på aktier i Betting Promotion varit sällsynt låg. För att inte skapa oro kring ägarbilden i Betting Promotion har Key-Quest enligt framställningen tvingats agera försiktigt, ytterst noggrant och metodiskt i dess försök att avyttra ytterligare aktier i Betting Promotion.

Styrelsen för Betting Promotion beslutade den 21 januari 2009 att utnyttja årsstämmans bemyndigande från den 15 maj 2008 för att återköpa högst 7.933.388 aktier genom att erbjuda aktieägarna i Betting Promotion att sälja var 25:e aktie till ett pris om 1,65 kronor per aktie.

Anmälan om försäljning av Betting Promotion-aktier i Återköpserbjudandet ska göras under perioden 2–17 mars 2009. Utfallet i återköpserbjudandet kommer att offentliggöras omkring den 20 mars 2009. Likvid för aktier som anmälts i Återköpserbjudandet beräknas utbetalas omkring den 31 mars 2009.

Återköpserbjudandet skulle för Key-Quests del innebära att man kan sälja tillbaka 2.534.418 aktier i Betting Promotion och på så sätt reducera sitt nuvarande innehav från 31,7 % till 30,4 %. Dessutom har Key-Quest fått erbjudanden från två större ägare som sammanlagt har ca 30.000.000 st aktier i Betting Promotion att utnyttja deras säljrättigheter för maximalt 1.200.000 st aktier. Detta gör att Key-Quest Ltd kommer att inneha maximalt 59.622.218 st aktier i Betting Promotion per den 31 mars 2009, vilket motsvarar 29,8 % av ägandet i Betting Promotion.

Key-Quest Ltd hemställer mot ovanstående bakgrund att 3–6 månaders uppskov beviljas så att transaktionerna hinner genomföras och registreras. Hemställan har senare ändrats till att avse ca två månaders uppskov.

Överväganden

Den dispens från budplikt som Aktiemarknadsnämnden beviljade Lautrup genom uttalandena AMN 2006:3 och 2008:2 baserades på de regler om budplikt som då fanns i Näringslivets Börskommittés (NBK) regler rörande offentliga erbjudanden om aktieförvärv. I dag finns reglerna om budplikt i lag. Den nu aktuella framställningen är emellertid alltjämt att bedöma med utgångspunkt i NBKs regler.

Enligt punkten III.1 i NBK-reglerna inträder budplikt när någon genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger trettio procent av det totala antalet röster i bolaget. Aktiemarknadsnämnden har enligt punkt I.2 möjlighet att meddela undantag från NBK-reglerna. I kommentaren till punkt III.1 nämns som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag från budplikt bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av en emission av aktier som utgjort vederlag vid köp av bolag eller annan egendom. Aktiemarknadsnämnden kan förena sitt beslut med villkor.

I uttalandet 2006:3 medgavs Lautrup rätt att förvärva aktier som representerade närmare 50 procent av röstetalet för samtliga aktier i Betting Promotion utan att behöva lämna ett budpliktsbud. Dispensen förenades med villkoret att Lautrup inom högst 24 månader från dagen för beslutet nedbringade sin andel av röstetalet i Betting Promotion till mindre än 30 procent.

I uttalandet 2008:2 medgav nämnden Lautrup en ytterligare frist om tolv månader för att nedbringa röstandelen i Betting Promotion till under 30 procent. I beslutet meddelades också att någon ytterligare förlängning inte kunde påräknas. Fristen löpte ut den 9 februari 2009.

Aktiemarknadsnämnden har – som redan uttalades i 2008:2 – den självklara utgångspunkten att, när ett beslut om undantag har förenats med villkor, detta villkor ska uppfyllas, eftersom det är av betydelse för förutsebarheten på aktiemarknaden. Det hindrar inte att undantagsfall kan förekomma då det måste anses ligga i aktieägarkollektivets intresse att ett undantag utsträcks i tiden.

Nämnden konstaterar att Lautrup, trots att tre år har förflutit från det första dispensbeslutet, ännu inte har uppfyllt nämndens villkor. Oavsett om orsaken är omständigheter utanför hans kontroll så har Lautrup nu visat att han inom kort kommer att minska sin röstandel genom att på det sätt som redovisas i framställningen delta i Betting Promotions planerade återköpserbjudande. Enligt nämndens mening måste det anses ligga i aktieägarkollektivets intresse att Lautrup ges möjlighet att på detta sätt slutföra minskningen av sitt ägande, vilket eliminerar risken för kurspressande aktieförsäljningar på marknaden. Detta gäller oaktat vad nämnden tidigare uttalat om att någon ytterligare förlängning inte kunde påräknas.

Nämnden är mot nu nämnda bakgrund beredd att medge Lautrup viss ytterligare frist inom ramen för det planerade återköpserbjudandet för att han ska nedbringa sin röstandel i Betting Promotion till under 30 procent. Nämnden anser samtidigt att Lautrup förtjänar kritik för att sent ha inkommit med sin framställning.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Povl Lautrup, genom det av honom kontrollerade Key-Quest Ltd, dispens från budplikt i Betting Promotion till den 15 april 2009. Skulle andelen av rösterna i Betting Promotion den dagen inte ha nedbringats under 30 procent inträder budplikt.