Tolkning av LUAs övergångsregler (Sapere)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 17 februari 2009 en framställning från Advokatfirman Cederquist som ombud för Sapere Aude Trust Reg. Framställningen rör tolkning av reglerna om budplikt i lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden.

Framställning

Investment AB Kinnevik (”Kinnevik”) avser att förvärva sin största aktieägare Emesco AB (”Emesco”). Transaktionen, som har beskrivits i AMN 2008:50, innebär en omstrukturering av den närståendekrets som sedan lång tid kontrollerar Kinnevik. I denna krets ingår, förutom Emesco, bl.a. Sapere Aude Trust Reg (”Sapere”) och Jan Hugo Stenbecks dödsbo (se AMN 2004:4 och 2005:4). Kretsens närståendeförhållande är sådant som avses i 3 kap. 5 § fjärde punkten lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (om sagda närståendekrets och dess samverkan, se AMN 2004:4 och 2005:4).

Som framgår av AMN 2008:50 innehar närståendekretsen idag cirka 13 procent av aktierna och cirka 48 procent av rösterna i Kinnevik. Av dessa 48 procent innehas idag knappt 33 procent av Emesco. Emesco kontrolleras i sin tur av Sapere som innehar drygt 75 procent av aktier och röster i Emesco (resterande aktier i Emesco ägs till helt övervägande del av Jan Hugo Stenbecks dödsbo). Sapere har ett eget direkt innehav om drygt 3 procent av rösterna i Kinnevik. Sapere har haft denna position i närståendekretsen sedan början av 1990-talet.

Genom Transaktionen skulle, som framgår av AMN 2008:50, Sapere som betalning för sina aktier i Emesco erhålla aktier i Kinnevik och därigenom komma att uppnå ett aktieinnehav som representerar mer än 30 procent av rösterna i Kinnevik.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden uttalar sig om huruvida Sapere, utan att utlösa budplikt för någon inom närståendekretsen, kan förvärva ytterligare aktier i Kinnevik, såväl genom Transaktionen (varigenom Saperes egna innehav kommer att överstiga 30 procent av rösterna) som genom ytterligare förvärv därefter.

Sapere hemställer om att nämndens uttalande förblir konfidentiellt till dess Transaktionen genomförts.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

LUA trädde i kraft den 1 juli 2006. I linje med budpliktsreglernas syfte, nämligen att skydda övriga aktieägare vid ett kontrollägarskifte, framgår av lagens förarbeten att den som, ensam eller tillsammans med närstående, redan vid tidpunkten för ikraftträdandet innehade aktier som representerar minst tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget är oförhindrad att förvärva ytterligare aktier i bolaget utan åtföljande budplikt (prop. 2005/06:140 s. 91).

I det nu aktuella fallet innehade Sapere tillsammans med vissa andra ägare redan vid lagens ikraftträdande aktier som representerade mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Kinnevik. Aktiemarknadsnämnden utgår från den i framställningen lämnade uppgiften att det mellan Sapere och dessa ägare ända sedan början av 1990-talet förelegat ett sådant närståendeförhållande som avses i 3 kap. 5 § fjärde punkten lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden. Närståendekretsens aktieinnehav har sedan LUA trädde i kraft aldrig understigit 30-procentsgränsen. Sapere kan således förvärva ytterligare aktier i Kinnevik utan att ådra sig budplikt. Jämför även AMN 2004:4.

Beslut

Sapere Aude Trust Reg kan förvärva ytterligare aktier i Kinnevik utan att ådra sig budplikt.