Dispens från budplikt vid aktielån (Arnhult)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 2 juni 2009 en framställning från MAQS Law Firm Advokatbyrå AB som ombud för Rutger Arnhult. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med återlämnande av tillfälligt utlånade aktier.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Rutger Arnhult äger genom sina helägda bolag M2 Asset Management AB och Arnia Holding AB 34,47 procent av aktierna i Corem Property Group AB. Arnia Holding äger därtill 50 procent av aktierna i Locellus AB, som i sin tur äger Fröafall Invest AB. Fröafall Invest AB äger 7,07 procent av aktierna i Corem Property Group AB. Rutger Arnhult kontrollerar därmed sammanlagt 41,54 procent av aktierna i Corem Property Group AB.

Aktiemarknadsnämnden medgav den 12 november 2008 i uttalande 2008:44 Rutger Arnhult dispens från bestämmelserna om budplikt. I uttalandet finns beskrivet aktiemarknadsnämndens tidigare uttalanden rörande undantag från budplikt för Rutger Arnhult.

Corem Property Group AB är noterat på Nordic Growth Market Equity (NGM). Bolaget planerar nu att i stället notera sina aktier på NASDAQ OMX Stockholm. För att uppfylla det spridningskrav som denna börs ställer upp avser bolaget att genom en icke garanterad nyemission av högst 8.691.456 aktier erbjuda nuvarande aktieägare och allmänheten i Sverige samt institutionella investerare i Sverige och utomlands att teckna aktier i bolaget, varvid de största ägarna i bolaget förbundit sig att inte utnyttja sin rätt att teckna aktier. För att öka ägarspridningen i bolaget skall Corem Property Group ABs huvudägare Rutger Arnhult genom bolag samt Fastighets AB Balder således inte teckna aktier i emissionen.

I syfte att möjliggöra leverans av tecknade aktier innan emissionen registreras hos Bolagsverket och därigenom underlätta handeln i aktien i samband med listbytet har HQ Bank AB som handhar emissionen föreslagit Rutger Arnhult att genom ett sedvanligt aktielån låna ut så många aktier i bolaget till banken som motsvarar det tecknade antalet aktier. Banken kommer inte att utöva någon rösträtt för de lånade aktierna. Beroende på hur stor emissionen blir kan Rutger Arnhult komma att passera 30 procents gränsen när han återfår de aktier som han lånat ut. Låneperioden förväntas löpa under högst några veckor från det att aktien noterats på Stockholmsbörsen vilket beräknas ske den 24 juni 2009.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden medger undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma när de utlånade aktierna lämnas tillbaka.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § LUA efter ansökan medge undantag från bestämmelserna i 3 kap. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får Aktiemarknadsnämnden enligt 7 kap. 5 § LUA medge undantag från bestämmelserna om budplikt. I kommentaren till bestämmelsen framhålls att frågan om dispens från budplikt i varje enskilt fall skall prövas med utgångspunkt i syftet med budpliktsreglerna, nämligen att möjliggöra för övriga aktieägare att på visst sätt lämna bolaget när någon genom sitt aktieinnehav tagit kontroll över bolaget. Omständigheterna kan i vissa fall vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte har skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet (prop. 2005/06:140 s. 117).

I det nu aktuella fallet ska Rutger Arnhult såsom huvudägare i Corem Property Group AB, i samband med att bolaget gör en nyemission och byter handelsplats för aktierna, tillfälligt låna ut en del av sina aktier till HQ Bank AB. Lånet lämnas i syfte att möjliggöra leverans av tecknade aktier innan emissionen registreras hos Bolagsverket och därigenom underlätta handeln i aktien. Antalet utlånade aktier ska motsvara det antal aktier som tecknas i emissionen. Lånet, som ska lämnas på i sammanhanget sedvanliga villkor, förväntas upphöra genom att aktierna återlämnas högst några veckor efter det att aktien noterats på Stockholmsbörsen.

Nämnden förstår framställningen så att lånet innebär att äganderätten till aktierna övergår från Rutger Arnhult till HQ Bank och därefter återgår till honom i samband med att han återfår aktierna. Om Rutger Arnhults innehav i Corem Property Group AB genom utlåningen av aktierna går ner till en nivå under tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget och därefter, genom att han återfår aktierna, ökar till en nivå om minst tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget, uppkommer budplikt för honom. Som nämnden uttalat i ett tidigare, icke offentliggjort uttalande avseende en likartad transaktion, talar emellertid syftet med lånekonstruktionen för att undantag bör medges från budplikten. Nämnden noterar också att det handlar om en så kort låneperiod att Rutger Arnhult sannolikt på aktiemarknaden kommer att uppfattas som kontrollägare i bolaget även när aktierna är utlånade. Några skäl som talar emot ett undantag kan inte anses föreligga. Inte heller kan det anses nödvändigt att förena undantaget med villkor.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Rutger Arnhult undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma vid genomförande av de i framställningen beskrivna lånet.