Dispens från budplikt (Botnia)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Hansa Resources Ltd undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier i den planerade apportemissionen i Botnia Exploration Holding AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Botnia Exploration Holding AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Hansa Resources Ltd högst kan få genom att förvärva aktierna ifråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Hansa Resources Ltd.

Om Hansa Resources Ltd sedermera förvärvar ytterligare aktier i Botnia Exploration Holding AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 29 januari 2010 en framställning från Hamilton Advokatbyrå som ombud för Botnia Exploration Holding AB. Framställningen rör dispens från budplikt för Hansa Resources Ltd i samband förvärv av aktier i en apportemission i Botnia Exploration Holding AB.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Botnia Exploration Holding AB (”Botnia”) som är noterat på AktieTorget avser att förvärva samtliga tillgångar från det kanadensiska bolaget Hansa Resources Ltd (”Hansa”). Ett ”letter of intent” har ingåtts mellan parterna. Köpeskillingen ska betalas dels med pengar, dels med ca 237.000.000 nyemitterade aktier i Botnia. I Botnia finns idag 356.724.118 aktier. Genomförs förvärvet på detta sätt kommer Hansas ägarandel i Botnia efter emissionen att uppgå till ca 40 %.

Förvärvet kommer att vara villkorat av att extra bolagsstämma i Botnia godkänner förvärvsavtalet och beslutar om nyemissionen. Inför denna bolagsstämma kommer aktieägarna att informeras om de närmare villkoren i ett slutligt förvärvsavtal.

Apporten av aktierna i Botnia till Hansa sker utifrån affärsmässiga överväganden. Såväl Hansa som Botnia anser att verksamheterna kompletterar varandra och att det finnas goda möjligheter att genom ett samgående uppnå synergieffekter. Botnia har inte möjlighet att förvärva tillgångarna på annat sätt än med nya aktier i Botnia.

Hansa avser inte att förvärva ytterligare aktier i Botnia efter det att transaktionen har genomförts.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden medger Hansa undantag från den budplikt som enligt Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (”NBK-reglerna”) för Hansas del skulle uppkomma till följd av förvärv av de nyemitterade aktierna.

Överväganden

NBKs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2009-10-05) ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på AktieTorget.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget eller någon av de andra aktuella handelsplattformarna i sådan omfattning att kontroll – minst 30 procent av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en riktad apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I det nu aktuella fallet ska Botnia förvärva samtliga tillgångar i Hansa och betala genom bl.a. en apportemission som riktas till Hansa. Förvärvet ska enligt framställningen ske utifrån affärsmässiga överväganden. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- respektive röstandel som Hansa kommer att få genom att förvärva de emitterade aktierna. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.