Dispens från budplikt (IGE)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Pangea DiamondFields plc undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma vid genomförande av det i framställningen beskrivna förvärvet av aktier i International Gold Exploration IGE AB. Om Pangea DiamondFields plc därefter genom förvärv av ytterligare aktier i bolaget ökar sin röstandel i International Gold Exploration IGE AB utlöses budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 26 februari 2010 en framställning från Gernandt och Danielsson Advokatbyrå KB på uppdrag av Pangea DiamondFields plc. Framställningen rör undantag från budplikt i samband med en apportemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Pangea DiamondFields plc (”PDF”) är ett utländskt bolag med säte på Isle of Man och noterat på AIM i London. PDF producerar diamanter och bedriver därtill hörande prospekteringsverksamhet.

International Gold Exploration IGE AB (”IGE”) är ett svenskt aktiebolag med säte i Stockholm och noterat på Oslo Børs. IGE är ett gruv- och prospekteringsbolag med huvudsakligt fokus på diamanter, nickel och guld.

PDF och IGE har utifrån affärsmässiga överväganden beslutat att gå samman. Bolagen anser att verksamheterna kompletterar varandra och att sammanslagningen av de två diamantverksamheterna medför positiva synergieffekter.

PDF och IGE har träffat ett avtal enligt vilket PDF överlåter samtliga aktier i Efidium Limited till IGE mot vederlag i form av nyemitterade aktier i IGE. Efidium Limited är ett helägt dotterbolag till PDF och utgör holdingbolag för PDF-koncernens verksamheter. PDF, som idag inte äger några aktier i IGE, kommer i samband med apportemissionen att tilldelas vederlagsaktier motsvarande cirka 38,4 procent av rösterna i IGE (beräknat såsom antalet tillkommande aktier i förhållande till antalet befintliga och tillkommande aktier). Budplikt uppkommer således för PDF. PDF avser dock inte att kvarstå som ägare till vederlagsaktierna utan avser att så snart som möjligt utskifta dem till sina aktieägare. Utskiftningen avses ske genom en frivillig likvidation av PDF, varvid PDFs aktieägare ska erhålla en förskottsutdelning (”Förskottsutdelningen”). Förskottsutdelningen bedöms kunna genomföras inom ett par veckor från det att samgående fullbordats och omfatta sammanlagt cirka 87,5 procent av vederlagsaktierna. Efter Förskottsutdelningen kommer PDFs ägarandel att uppgå till cirka 4,8 procent av rösterna i IGE. Givet PDFs nuvarande ägarstruktur kommer ingen enskild aktieägare i PDF att, efter genomförd likvidation av PDF, inneha en ägarandel i IGE överstigande 12,1 procent av rösterna i IGE.

Samgåendet är villkorat bland annat av att bolagsstämma i PDF godkänner samgåendet, att dispens från budplikt medges och att bolagsstämma i IGE godkänner apportemissionen. För beslutet att godkänna apportemissionen krävs att det biträds av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de vid stämman företrädda aktierna. I kallelsen till bolagsstämman i IGE den 26 februari 2010 har aktieägarna informerats om den ägar- och röstandel som PDF kan komma att uppnå i och med apportemissionen.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att PDF medges dispens från den budplikt som uppkommer i och med apportemissionen och att sådan dispens ska gälla till dess att Förskottsutdelningen genomförts.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet uppkommit till följd av en emission av aktier som utgör vederlag vid köp av bolag. Se prop. 2005/06:140 s. 112. Aktiemarknadsnämnden har också i flera fall beviljat dispens från budplikt som uppkommit i uppkommit till följd av en emission av aktier som utgör vederlag vid köp av bolag eller annan egendom. Se bl.a. AMN 2008:34.

I det nu aktuella fallet kommer PDF genom deltagande i den planerade apportemissionen uppnå ett aktieinnehav i IGE som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. PDF är därmed enligt 3 kap. 1 § första stycket 2 LUA skyldigt att inom fyra veckor lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget (budplikt).

Av framställningen framgår att apportemissionen är ett led i en sammanslagning av IGE och PDFs dotterbolag Efidium Limited. Det är således fråga om en sådan situation som enligt lagens förarbeten kan motivera dispens från budplikt. Nämnden noterar också att emissionen, i överensstämmelse med av nämnden etablerad praxis, ska beslutas med kvalificerad stämmomajoritet och att aktieägarna i IGE genom kallelsen till bolagsstämman har informerats om den kapital- respektive röstandel som PDF kommer att inneha i IGE efter emissionens genomförande. Förutsättningar finns därmed att bevilja PDF dispens från budplikt.

För en dispens talar vidare PDFs uttalade avsikt att så snart som möjligt skifta ut merparten av aktierna till sina aktieägare och därigenom minska sin röstandel till mindre än tre tiondelar.

På grund av det anförda ska ansökningen om dispens beviljas.