Dispens från budplikt (Intius)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Leif Granlund undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om denne, själv eller genom helägda bolag, vederlagsfritt förvärvar 81.177.389 aktier i Intius från Alexander Mathisen Öhman och tecknar aktier i den planerade apportemissionen i Intius AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Intius AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Leif Granlund med bolag högst kan få genom att förvärva aktierna ifråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Leif Granlund.

Om Leif Granlund själv med bolag sedermera förvärvar ytterligare aktier i Intius AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 25 september 2010 en framställning från Företagsfinansiering Fyrstad AB som ombud för Leif Granlund med bolag. Framställningen rör dispens från budplikt för Leif Granlund med bolag i samband med förvärv av aktier i en apportemission i Intius AB.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Intius AB (556435-4693) är noterat på AktieTorget sedan år 2005. Verksamheten var då baserad på uppbyggnaden av en handelsplattform för framför allt byggnadsrelaterade tjänster. Plattformen kom aldrig i gång i den omfattningen som förespeglats. Under år 2007 tillsattes en ny VD, Alexander Mathiesen Öhman, som senare under verksamhetsåret sålde in ett av honom kontrollerat bolag, Public Eye AB, mot aktier i Intius.

Efter det att bolaget fått akut brist på likvida medel och styrelseordföranden lämnade bolaget flyttade AktieTorget handeln till observationslistan i december 2008. Aktien var också handelsstoppad från den 19 maj 2009 till den 9 juli 2010.

Under år 2009 bedrevs ingen verksamhet i bolaget och den administrativa delen i företaget fungerade inte, vilket gjorde att bokslutet för 2008 aldrig färdigställdes. Någon styrelse fanns inte heller i bolaget.

En av Intius aktieägare, Leif Hellström, tog under våren 2010 tag i bolagets situation och såg till att det genom Länsstyrelsens försorg tillsattes en interimistisk styrelse. Vid årsstämma den 19 april 2010 fastställdes räkenskaperna för år 2008 och 2009 och en ny styrelse tillsattes.

Genom Leif Hellströms försorg har en möjlighet uppkommit för Intius att genom en apportemission förvärva bolaget Trollhättan Mineral AB, som till 75 procent ägs av Leif Granlund. Förutsättningarna är att Alexander Mathisen Öhman är borta ur bolaget och att Intius är uppstädat. Leif Hellström har därför med Intius samtliga fordringsägare träffat avtal om ett frivilligt ackord som reducerat skulderna i bolaget med 6,3 milj. kr. Dessutom kommer Alexander Mathisen Öhman utan vederlag överlämna 81.177.389 aktier i Intius till Leif Granlund Holding AB. Värdet på dessa aktier ska täcka de skulder som finns i Intius.

Leif Granlund innehar idag 0,05 procent av samtliga aktier och röster i Intius. Genom det vederlagsfria förvärvet av Alexander Mathisen Öhmans aktier kommer Granlunds ägarandel att öka till 34,8 procent och genom Intius förvärv av Trollhättans Mineral till 63,3 procent.

Beslut om apportemissionen ska fattas vid bolagsstämma i Intius den 27 september 2010.

Intius har efter genomfört förvärv av Trollhättan Mineral för avsikt att göra en nyemission som kan komma att reducera Granlunds kontroll över bolaget. Granlund har inte för avsikt att teckna sig i emissionen, men kan om intresset från befintliga aktieägare och nya aktieägare inte är tillräckligt stort, bli tvungen att i vart fall teckna en del av emissionen.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden medger Leif Granlund, med bolag, undantag från den budplikt som enligt Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (”NBK-reglerna”) annars skulle uppkomma till följd av de ovan beskrivna förvärven av aktier i Intius AB.

Överväganden

NBKs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2009-10-05) ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget eller någon av de andra aktuella handelsplattformarna i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. Sådana omständigheter är bl.a. att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren erhållit aktierna genom gåva eller genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i bolaget.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I det nu aktuella fallet ska Leif Granlund med bolag förvärva aktier i Intius AB. Det handlar om dels ett vederlagsfritt förvärv från Alexander Mathisen Öhman, dels om ett förvärv genom deltagande i en apportemission varigenom Initus erhåller Trollhättan Mineral AB där Granlund är huvudägare. Aktiemarknadsnämnden förstår framställningen så att dessa förvärv är kopplade till varandra och tillsammans utgör en del i en slags rekonstruktion av Intius AB. Enligt nämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- respektive röstandel som Leif Granlund med bolag kommer att få genom förvärven ifråga. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

Aktiemarknadsnämnden tar inte nu upp frågor som rör den nyemission som enligt framställningen planeras i Intius efter apportemissionens genomförande.