Fråga om god sed på aktiemarknaden (Aktiespararna)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 13 maj 2011 en framställning från Sveriges Aktiesparares Riksförbund (Aktiespararna) rörande god sed på aktiemarknaden. Frågorna är föranledda av det offentliga uppköpserbjudandet på aktierna i 1,618 Strict AB som har behandlats i AMN 2011:15.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Det har gjorts en framställning till Aktiemarknadsnämnden avseende budnivån i det offentliga erbjudandet från Nygren Invest i Ljusdal AB på 1,618 Strict AB. Framställningen är klart kurspåverkande. Det hemställs att nämnden uttalar sig om god sed på aktiemarknaden påbjuder att den som har gått in med anmälan ska tillkännage för marknaden att en sådan framställning har gjorts och innehållet i en sådan framställning.

Överväganden

Aktiespararnas framställning har föranletts av ett offentligt uppköpserbjudande avseende ett bolag vars aktier handlas på AktieTorget. Enligt punkten I.2 NBKs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar kan Aktiemarknadsnämnden ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas. Aktiemarknadsnämnden ska också genom bl.a. uttalanden verka för god sed på aktiemarknaden. NBK-reglerna föreskriver ingen skyldighet att offentliggöra att en framställning har gjorts till Aktiemarknadsnämnden.

Bestämmelser om emittenters skyldigheter att offentliggöra information finns i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden samt i börsernas och handelsplattformarnas egna regelverk. Om en framställning i sig eller dess innehåll är kurspåverkande kan det följa av dessa regelverk att denna information ska offentliggöras. Frågan om informationsgivning enligt dessa regler bevakas av börserna och handelsplattformarna själva och Aktiemarknadsnämnden uttalar sig enligt sin praxis inte om tolkningen av dessa regler.

Aktiemarknadsnämnden finner från synpunkten av god sed på aktiemarknaden inte skäl att ställa längre gående krav på informationsgivning i dessa avseenden än vad som följer av emittentreglerna. Enligt nämndens mening saknas också anledning att uppställa ett generellt krav på andra aktörer att offentliggöra att en framställning har gjorts till Aktiemarknadsnämnden.

Aktiespararnas fråga i framställningen till nämnden ska mot denna bakgrund besvaras nekande.